Používá technologii služby Blogger.

středa 20. srpna 2014

Z čerstvého letního ovoce a chia semínek můžete za pár minut vykouzlit výjimečně chutné a lehce stravitelné energické tyčinky, které poslouží nejen jako rychlá a zdravá svačinka pro děti, ale i jako originální živé dezerty pro všechny. Výběru ovoce a jeho kombinaci s vašimi dalšími oblíbenými živými potravinami se meze nekladou - tyčinky můžete vyrobit z jakéhokoliv ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, nektarinky, broskve, švestky...) a zahustit "moukou" z libovolných semínek nebo ořechů (lněná mouka, kokosová mouka, ořechová mouka, atd). Chia semínka jsou jedným z nejbohatších zdrojů esenciálních Omega 3 mastných kyselin a mají také nejvyšší obsah vápníku ze všech rostlinných zdrojůJsou proto skutečným protizánětlivým lékem s množstvím blahodárních účinků pro naše srdce, oběhový systém, klouby i nervový systém. Díky svým jedinečným hydratačním vlastnostem (schopnosti vázat velké množství vody), vysokému obsahu bílkovinpostupnému uvolňování energie a nízkému glykemickému indexu jsou chia semínka ideální superpotravinou pro rychlou, zdravou a živou snídani nebo svačinu. Chia semínka jsou také známé pro svůj vysoký obsah rozpustné vlákniny, která zdravě nasytí a má významné čistící účinky na naše střeva. Energické Chia tyčinky jsou ideální svačinou na výlety, pro děti, těhotné ženy, ale například i diabetiky: Chia semínka mají velice nízký glykemický index a po namočení zpomalí proměnu karbohydrátů na cukr, čímž významně pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi a zabraňují následkům kolísání krevního cukru


Malinovo-kokosové Chia tyčinky



Potřebujeme:
300g čerstvých nebo mražených malin
100g sušeného kokosu
80g chia semínek
2-3 lžíce přírodního sladidla
2 lžíce lněné mouky
2 lžíce proteinového prášku (napr. hráškový, rýžový nebo konopný protein)
1 lžička vanilkového extraktu
posekané mandle


Příprava: Maliny rozmixujeme se sladidlem a vanilkovým extraktem. Do směsi nasypeme chia semínka a necháme postát 15 minut. Přidáme lněnou mouku, kokos, proteinový prášek a posekané mandle. Hmota by měla být hustá a lepivá. V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc. Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.


Čokoládovo-švestkové Chia tyčinky



Potřebujeme:
100g čerstvých švestek
200g sušených švestek
80g chia semínek

4 lžíce přírodního sladidla
4 lžíce kakaového prášku
2 lžíce lněné mouky
2 lžíce proteinového prášku (napr. hráškový, rýžový nebo konopný protein)
1 lžička vanilkového extraktu

Příprava: Sušené švestky namočíme do vody na 15min. Čerstvé švestky rozmixujeme se sladidlem, kakaem a vanilkovým extraktem, přidáme namočené sušené švestky a chia semínka, krátce pomixujeme a necháme postát 15 minut. Přidáme lněnou mouku a proteinový prášek (nemusí být). Hmota by měla být hustá a lepivá. V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc. Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.

Meruňkovo-broskvové Chia tyčinky


Potřebujeme:
150g čerstvých broskví nebo nektarinek
300g sušených meruňek
80g chia semínek
2-3 lžíce přírodního sladidla
2 lžíce lněné mouky
1 lžička vanilkového extraktu




Příprava: Sušené meruňky namočíme do vody na 10min. Čerstvé broskve nebo nektarinky rozmixujeme se sladidlem a vanilkovým extraktem, přidáme namočené sušené meruňky a chia semínka, krátce pomixujeme a necháme postát 15 minut. Přidáme lněnou mouku a zamícháme. Hmota by měla být hustá a lepivá. V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc. Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.


Borůvkové Chia tyčinky s vlašskými ořechy



Potřebujeme:
250g čerstvých nebo mražených borůvek

150g sušeného manga, datlí nebo brusinek
80g chia semínek
2-3 lžíce přírodního sladidla

3 lžíce pomletých vlašských ořechů
2 lžíce lněné mouky
1 lžička vanilkového extraktu
posekané vlašské ořechy

Příprava: Sušené ovoce namočíme do vody na 30min. Čerstvé nebo mražené borůvky rozmixujeme se sladidlem a vanilkovým extraktem, přidáme namočené sušené ovoce a chia semínka, krátce pomixujeme a necháme postát 15 minut. Přidáme lněnou mouku, mleté vlašské ořechy, posekané vlašské ořechy a zamícháme. Hmota by měla být hustá a lepivá. V případě, že bylo ovoce hodně vodnaté a hmota nedrží, přidáme více chia semínek nebo lněné mouky. Směs přeložíme do obdelníkové formy vyložené potravinovou fólií a stlačíme do souvislé vrstvy. Směs zabalíme do potravinové fólie tak, aby držela tvar, a necháme ztuhnout v chladničce přes noc. Na druhý den odstraníme z hmoty fólii a směs nakrájíme na tyčinky. Tyčinky můžeme obalit ve strouhaném kokosu nebo pomletých ovesných vločkách, aby se nelepily. Tyčinky individuálně zabalíme do fólie a skladujeme v chladničce po dobu 1 týdne nebo v mrazničce, kde vydrží kolem 1 měsíce.



Tip 1: Chia tyčinky je možné také usušit (doba sušení dle vyžadované konzistence 4-6 hodin) - získají tak pevnější a křupavější podobu, sladší chuť a prodlouží se jejich trvanlivost.

Tip 2Živé chia tyčinky můžete kromě proteinového prášku také nutričně obohatit přidaním celé řady tzv. superpotravin jako je prášek lucuma, prášek ze sušeného ovoce acai nebo maqui berries, spirulina, atd. Stanou se tak vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů, zdravých omega kyselin i rostlinných bílkovin, zdravě zasytí a dodají energii na zbytek dne.

Tip 3: Chia tyčinky jsou vynikající svačinou do školy, na cesty nebo do práce, kterou jednoduše ráno vytáhnete z mrazáku. S troškou fantazie je z nich však možné vykouzlit také neodolatelné dezerty - servírovat je můžete např. se zmrzlinou, a čokoládovou nebo ovocnou polevou.  


































Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.


0 comments:

Okomentovat

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...