Používá technologii služby Blogger.

pátek 4. července 2014


Publikováno v časopise Bylinky, číslo 6

Výživová doporučení pro léčbu a předcházení atopickému ekzému u dětí spočívají ve 4 krocích: (1) vyloučení všech potravin, které v těle spouští a udržují systemický zánět, alergické reakce, oxidační stres, a narušují trávicí a imunitní systém. Z potravinových alergenů se do souvislosti s atopickým ekzémem dává především přecitlivělost na obilnou bílkovinu lepek. Dalšími potravinovými alergeny jsou zejména kravské mléko, vejce, čokoláda, vlašské ořechy a citrusové plody; (2) zvýšený příjem tzv. zvhčujících a protizánětlivých potravin, především nenasycených mastných kyselin, které podporují hydrataci pokožky a zabraňují zánětu; (3) zvýšený příjem přírodních antihistaminů – látek, které v těle harmonizují produkci histaminu a zmírňují průběh alergických reakcí; (4) zvýšený příjem tzv. superpotravin (nutričně vyjímečně bohatých a komplexných potravin) a zařazení čerstvých zeleninových štáv, které vyživují tělo na buněčné úrovni, tzn. léčí nutriční deficity tím, že dodávají tělu dlouhodobě chybějící výživové látky. 




Nevhodné potraviny při léčbě atopického ekzému

  1. Bílkovina lepek: Bílkovina gliadin nacházející se v obilných potravinách je považována za nejčastější spouštěč autoimunitního procesu v těle. Kromě zažívacích potíží může v případě přecitlivělosti na tuto látku docházet ve střevní sliznici ke chronickému zánětu, který může vést ke spuštění autoimunitní reakce projevující se atopickým ekzémem. Mezi nevhodné potraviny řadíme: chléb, pečivo, těstoviny, dorty, koláče, bílá rýže, müsli a všechny výrobky obsahující zprocesované obiloviny. Obiloviny je možné nahradit hnědou neloupanou rýži, černou neboli indiánskou divokou rýži, pohankou, quinoou, jáhly, amaratem, těstovinami z pohanky anebo quinoi, nudlemi z mořské řasy kelp, a bezlepkovým chlebem například z mandlové nebo pohankové mouky.
  2. Kravské mléko a mléčné výrobky: Mléčná bílkovina podporuje v těle zánět, na který tělo reaguje neutralizací minerály, které získává z tkání jako jsou kůže, kosti, nehty a vlasy, čímž vede k jejich nedostatku. Výjimku tvoří kvašené produkty jako je jogurt, kefír nebo tvaroh nebo občasné zařazení produktů z kozího mléka – sýr, mléko, jogurt nebo kefír. Margaríny je možné nahradit živými pomazánkami z dýňových a slunečnicových semínek, zeleniny a luštěnin, nebo "máslem" ze semínek a ořechů (tahini, mandlové máslo, atd).
  3. Vepřové maso, uzeniny a masné polotovary: Všechny uzeniny, salámy a tučné měkké sýry obsahují látky zvané nitrosaminy – dusičnany a dusitany, které se využívají v uzenářství jako konzervační látka, stabilizátor barvy a jako prevence množení bakterií. Jedná se o vysoce karcinogenní látku, která má největší spojitost s rakovinou tlustého střeva. Živočišní tuk je vysoce kyselinotvorný a udržuje v těle chronický zánět, který znemožňuje zastavení autoimunitního procesu v těle. Z masa bio kvality upřednostňujeme pro děti kuřecí a krůtí maso, občasnou hovězí polévku, a rybu dušenou nebo pečenou bez kůže.
  4. Kukuřice a kukuřičné výrobky: Kukuřičná kaše má velmi nízkou výživovou hodnotu a vysoký glykemický index. Je častým alergenem u dětí trpící na alergie, ekzém a astma a doporučuje se ji nahradit rýžovou nebo pohankovou kaši.
  5. Tučná a smažená jídla: Nebezpečné transmastné kyseliny vznikají průmyslovým ztužováním rostlinných olejů a zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení. Nacházejí se v margarínech, tucích na pečení, a jsou taky obsažené ve velkém množství polotovarů včetně takzvané „zdravé výživy“: pečivo, koláče, tyčinky, sušenky, polevy, zmrzliny, müsli tyčinky, fast foods, brambůrky, krekry, majonézy. Transmastné kyseliny spouští a udržují v těle systemický zánět a zvyšují hladinu triglyceridů v krvi – rizikové faktory aterosklerózy. Zabraňují organismu, aby využíval esenciální mastné kyseliny, které jsou pro zmírnění projevů atopického ekzému klíčové. Na smažení je možné použít tepelně velice stabilní kokosový olej, v studené kuchyni pak využíváme ořechy, semínka a oleje bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, především chia semínka a olej, lněná semínka a lněný olej, konopný olej, olivový olej, sezamový olej, dýňový olej, vlašský olej, nebo avokádový olej.
  6. Stimulanty: cigarety, alkohol, černý čaj, energy drinky, sycené nápoje
  7. Rafinovaný cukr: bílý cukr a tzv. FODMAP - skupina krátkých řetězců uhlovodíků, kam řadíme především glukózovo-fruktózový sirup, a která se v současnosti považuje za zdraví nejvíce škodlivou skupinou látek, která má alarmující spotřebu a závažné zdravotní následky nejenom v dětské populaci. 
  8. Průmyslově zpracované potraviny obsahující chemikálie, umělá sladidlá a konzervační látky - É-čka.
  9. Pesticidy: Nemyté a neorganické ovoce, zelenina a maso z komerční produkce a velkochovu obsahují pesticidy, které v těle působí jako hormonální narušitelé.
  10. Mezi potravinové alergeny se u ekzému řadí taky citrusové ovoce, ořechy a kakao. Doporučuji sledovat reakci dítěte, případně zhoršování ekzému a vysadit jenom v případě potvrzené nesnášenlivosti.


Prospěšné potraviny při léčbě atopického ekzému

  1. Esenciální mastné kyseliny: Esenciální nenasycené mastné kyseliny, především kyseliny Omega 3 a Omega 6, by měly kromě ovoce a zeleniny tvořit základ stravy pro lidi trpící na atopický ekzém. Dle početných klinických studií mají silné protizánětlivé účinky a jsou nezbytné pro zdravý vývoj a fungování nervové soustavy a imunitního systému u dítěte. Jsou také důležité pro zdravou regeneraci tělesných tkání, jako je kůže nebo klouby. Mezi potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny patří chia semínka, lněná semínka, ryby, avokádo, slunečnicová a dýňová semínka, ořechy, především vlašské ořechy, a nasledující oleje: lněný, vlašský, avokádový, chia, konopný, dýňový, olivový, pupalkový
  2. Čerstvé ovoce a zelenina, především papája, ananas, banán a borůvky. Papája se považuje se za jednu z nejvýznamnějších léčivých potravin pro ekzém, která adresuje hned několik jeho příčin: enzym papain podporuje trávení a osídlení střeva příznivými bakteriemi, stimuluje buněčnou imunitu a je významným zdrojem betakarotenu a vitamínu C, které mají důležité hojivé a regenerační účinky na kůži. Ananas obsahuje enzym bromelain s protizánětlivými a antialergickými účinky. Banán slouží jako prebiotikum, má vysoký obsah hořčíku, draslíku a vitamínu C, který má antihistaminový efekt.
  3. Kvašené produkty podporující zdravou střevní mikroflóru: kvašená zelenina, kombucha, jogurty, tvaroh, kefír, kvašené zelí, kvašené sójové výrobky tempeh, miso, sójové omáčky shoyu a tamari.
  4. Prebiotika: Prebiotika slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie, čímž podporují jejich růst a  rozmnožování. Mezi nejdůležitější prebiotika patří oligosacharidy a inulín tvořené nestravitelnou vlákninou, která se nezasažena trávicím procesem dostává až do tlustého střeva, kde podléhá kvašení a slouží jako potrava pro střevní mikroflóru. Mezi hlavní zdroje oligosacharidů patří: čekankový kořen obsažený ve vláknine inulín, jeruzalémský artyčok, pampeliškové listy, česnek, pór, cibule, cibule vařená, chřest, banán. 
  5. Vysoce zásadotvorné potraviny vytváří v těle vhodné podmínky pro léčbu zánětu a regulaci autoimunitního procesu. Patří sem především makové mléko, mungo klíčky, mango, papája, melouny, spirulina a chlorela. 
  6. Quercetin zpomaluje uvolňování histaminu, čímž zmírňuje průběh alergické reakce a má protizánětlivý efekt. Quercetin slouží také jako antioxidant a rozpouští formování alergicky působících sloučenin. Mezi potravinové zdroje patří pohanka, jarní cibulka, jablka, hrozny, brusinky, zelí, kapusta, cibule a česnek.
  7. Zinek je nejdůležitějším minerálem pro imunitní systém, který aktivuje něco přes 200 různých enzymů v těle. Jeho další využití je u zánětlivých onemocnění kůže jako je ekzém, psoriáza, akné, a u poruch pozornosti s hyperaktivitou. Mezi potravinové zdroje patří borůvky, paprika, droždí, hrášek, pekanové, vlašské a brazilské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, zázvor, celozrnné obiloviny a výrobky, ječné kroupy, kuřecí a krůtí maso, sardinky.
  8. Vitamín C: Vitamín C je významným stimulátorem Th1 imunity, která je u atopického ekzému potlačena. Je také přírodním antihistaminem, který blokuje zánětlivou alergickou reakci. Nejvýznamnějšími potravinovými zdroji jsou brokolice, paprika, kapusta, zelí, špenát, citróny, jahody, pomeranče, papája, mango a melouny.
  9. Vitamín A, kam řadíme také karotenoidy jako je betakarotén mají klíčovou roli pro vývoj zraku, imunitního systému, zdraví kůže a slizničních membrán. Nedostatek vitamínu A je nejčastější u dětí pod 5 let. Důvodem je jeho nedostatek ve stravě, narušené vstřebávání tuků (Vitamín A je rozpustný v tucích), ale také například dlouhodobé vystavení cigaretovému kouři. Nedostatek vitamínu A se negatívně projevuje na oslabení buněčné imunity a všech slizničních membránách těla, především dýchacích cest. U dítěte způsobuje také suchou kůži, čímž přispívá ke kožním onemocněním, jako je ekzém, psoriáza nebo akné. Hlavními zdroji v potravě jsou telecí játra, mrkev, tmavě-zelená listová zelenina, dýně, canteloupe, sladké brambory, kustovnice, lucuma.
  10. Vitamín E: Vitamín E je známý jako důležitý antioxidant s významnými protizánětlivými účinky. Alfa-tokoferol je přírodní forma vitamínu E, která je obsažena v potravinách, jako jsou mandle, meruňkový olej, slunečnicová semínka, pupalkový olej, rakytníkový olej


LÉČIVÉ RECEPTY PRO DĚTI TRPÍCÍ ATOPICKÝM EKZÉMEM


SNÍDANĚ: Lněné banánové palačinky s chia marmeládou a kešu krémem, Mangovo-makové mléko

Živé palačinky z lněné mouky, banánů a jablek jsou chutnou a výživnou náhradou běžných palačinek. Bílá mouka, mléko, vejce a cukr, které tvoří základ běžných palačinek patří mezi potraviny s minimální výživovou hodnotou, které v lidském organismu působí kyselinotvorně. Kravské mléko navyše snižuje absorbci vápniku, vede k zánětlivým procesům, autoimunním reakcím a oslabování kostí. Lněné semínko, které je základní potravinou tohoto receptu je naopak jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních nenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6 jsou známé svou protizánětlivou aktivitou s celou řadou blahodárních účinků pro naši kůži, imunitní a nervový systém, oběhový systém klouby. U dětí jsou pak zodpovědné za vývoj mozkových funkcí a předcházení alergiím a ekzému. Palačinky jsou díky obsahu kakaa také významným zdrojem vápniku a rostlinných bílkovin, a díky ovoci také bohatým zdrojem vlákniny. Díky tepelně šetrné metodě sušení si palačinky zachovávají plnohodnotný výživový potenciál a umožňují tělu přijmout všechny živiny, vitamíny, minerály a enzymy v nezměněné podobě.


Na přípravu lněných palačinek s chia marmeládou a kešu krémem potřebujeme:

Lněné palačinky
300g čerstvě pomletých lněných semínek, 3 lžíce přírodního sladidla (syrový med, kokosový, javorový nebo agáve sirup, stévia nebo xylitol), 2 zralé banány a 2 menší jablka, 3 lžíce kakaového prášku, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička citrónové šťávy, čerstvé ovoce na ozdobení

Kešu krém: 120g kešu ořechů namočených ve vodě 1-2 hodiny, 50ml vody, 2 lžíce agáve sirupu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli

Čokoládová poleva: 100g kokosového oleje, 100g kakaového prášku, 2-3 lžíce kokosového cukru, špetka soli

Chia marmeláda: chia semínka, bobulovité ovoce (maliny, borůvky, jahody) nebo višně/třešně, kokosový nektar nebo med



PŘÍPRAVA

Příprava palačinek
V kuchyňském robotu smícháme lněnou mouku, banány, jablká, kakao, sirup, vanilku a sůl, a vypracujeme do hladka. Těsto rozetřeme na nepřilnavou sušící vložku dehydrátoru do tvaru palačinek (není nutné) a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení nepoškodí živé enzymy v potravinách, jelikož vyšší telota je využita na odpaření vody. Po hodině sušení palačinkový tác přikryjeme prázdným tácem, překlopíme a z palačinek opatrně odstraníme nepřilnavou sušící vložku. Snížíme teplotu na 105  Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 6-8 hodin do požadované konzistence. Palačinky potřeme chia marmeládou, případně naplníme kešu krémem, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme dle fantazie čerstvým ovocem nebo oříšky. Palačinky můžeme usušit do takové konzistence, jakou si přejeme. Kratší doba sušení bude mít za následek vláčnější a šťavnatější palačinky, delší doba sušení pak prodlouží jejich trvanlivost. Palačinky vydrží v lednici 4 dny a v mrazničce kolem 1 měsíce (palačinky před zmražením individuálně zabalíme do fólie).

Příprava Chia marmelády
Z vody, chia semínek, čerstvého nebo rozmraženého ovoce, a medu nebo kokosového nektaru můžete připravit lahodnou a zdravou nevařenou marmeládu, kterou je možné konzumovat přímo, nebo využít jako marmeládovou pomázánku nebo lahodnou náplň do dezertů. Vodu rozmixujeme s ovocem a sladidlem, ručně vmícháme chia semínka a necháme postát 15-20 minut. Pořádně rozmícháme, aby v marmeládě nezůstaly hrudky z chia semínek.

Příprava kešu krému
Kešu ořechy namočíme na 1-2 hodiny vo vody, aby změkly a získaly jemnější chuť. Všechny suroviny na přípravu krému vyšleháme do hladka ve vysokorychlostním mixéru. Skadujeme v ledničce 3-4 dny.

Příprava čokoládové polevy
Čokoládovou polevu připravíme jednoduše roztopením kokosového oleje ve vodní lázni, do kterého vmícháme kakaový prášek, sůl a kokosový cukr.

Mangovo - Makové mléko
Makové mléko (nezaměňovat za odvar z makovic) má ze všech rostlinných mlék nejvyšší obsah vápniku, je zdrojem kvalitních rostlinných tuků a na lidský organismus působí velice zásadotvorně, to znamená dodává tělu zásadité minerály a jeho trávení navozuje v těle podmínky, které zmírňují dlouhodobý zánět odehrávající se například v kůži, zažívacím systému, štítné žláze nebo kloubech.
Příprava: 100g máku namočíme do 1l vody přes noc. Ráno rozmixuje ve vysokorychlostním mixéru a přecedíme přes gázu nebo použijeme pytlík na mléko. Přeceděné mléko vrátíme do mixéru, přidáme 1 mango, 3 lžíce přírodního sladidla, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku himalájské soli a vymixujeme dohladka. V ledničce vydrží 2-3 dny.


DOPOLEDNÍ SVAČINA: Borůvkovo-Lněné Chia tyčinky
Chia semínka jsou spolu s lněnými semínky nejbohatším zdrojem esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Patří mezi nejdůležitější zvlhčující potraviny s vyjímečnými hydratačními účinky na kůži. Jestliže vaše dítě trpí suchou a citlivou kůži se sklonem k atopického ekzému, tyto živé tyčinky z lněné mouky a chia semínek v kombinaci s antioxidanty obsaženými v borůvkách jsou skutečným protizánětlivým a kůži hydratujícím lékem. Chia semínka mají velice nízký glykemický index a po namočení zpomalí proměnu karbohydrátů na cukr, čímž významně pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Chia semínka jsou také jedinečným zdrojem bílkovin a mají jeden z nejvyšších obsahů vápniku ze všech rostlinných zdrojů.
Na přípravu 10-12 cca 10cm dlouhých tyčinek potřebujeme: 600g čerstvých nebo mražených borůvek, 1 banán, 100g Chia semínek, 100g lněných semínek, 3 lžíce přírodního sladidla (kokosový nektar, kokosový cukr nebo agáve sirup) nebo pár kapek stévie, 1 lžička vanilky, 3 lžíce vody.

Příprava: Lněná semínka pomeleme v mlýnku na kávu. V kuchyňském robotu smícháme borůvky, banán, chia semína, lněnou mouku, sladidlo, vanilku a vodu. Ingredience můžeme smíchat i ručně v míse (borůvky a banán roztlačíme vidličkou). Necháme postát 10-15 minut, aby chia semínka nasákly vodu a hmota zhustla. Hmotu rozetřeme na nepřilnavou vložku sušičky a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny. Po hodině snížíme teplotu na 105 Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 4-5 hodin pokud se hmota přestane lepit na nepřilnavou vložku. Hmotu nakrájíme na tyčinky, odstraníme nepřilnavou vložku a sušíme dalších 3-5 hodin do požadované konzistence. V případě, že nevlastníte sušičku potravin, hmotu je možné usušit na nejnižší teplotě v troubě. Tyčinky skladujeme v ledničce a spotřebujeme do 3-4 dnů. Zbytek individuálně zabalíme a zmrazíme. V mrazničce vydrží několik týdnů.


OBĚD: Thajská Kokosová Polévka z Mrkve a Červené Čočky s Mungo klíčky
Tato jemná čočková polévka z kokosového mléka je výborným zdrojem kvalitních bílkovin, minerálů, betakarotenu a díky kurkumě, skutečného pokladu mezi kořením, i zdrojem jedinečných antioxidantů s protizánětlivým účinkem. Mungo klíčky působí v našem organismu zásadotvorně, to znamená podporují hojení dlouhodobého zánětu a vytváří vhodné podmínky pro léčení autoimunitního onemocnění.
Potřebujeme: 400g červené čočky, 5 mrkví, 2 kostky Wurzl bujonu nebo zeleninového vývaru Bio, 2 lžíce kurkumy, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžička himalájské soli, 1 lžíce Ume octu, sušená citrónová tráva, 50g strouhaného kokosu nebo plechovka kokosového mléka, mungo klíčky



Postup: Čočku opláchneme, mrkev nakrájíme a dáme vařit do 2l vody s kostkami zeleninového vývaru. Přidáme kurkumu, sůl, kmín, ocet a citrónovou trávu, a necháme vařit 20 minut. Přidáme kokosové mléko a povaříme dalších 5 minut. Kokosové mléko můžeme připravit doma rozmixováním strouhaného kokosu v horké vodě a přeceděním. Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a servírujeme s mungo klíčky a čerstvým petrželem.



ODPOLEDNÍ SVAČINA: Lněné zeleninové krekry se semínky

Potřebujeme: 200g lněných semínek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, žlutá paprika, 1 rajče, 50g slunečnicových semínek, 50g dýňových semínek, 2 lžíce italského koření, 2 lžíce tamari omáčky, 1 lžíce himalájské soli, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička kmínu, štáva z půl limetky
Příprava: 150g lněných semínek namočíme do vody na 4hod (semínka vytvoří ve vodě gel, vodu neslíváme). Zbylých 50g semínek pomeleme v mlýnku na kávu. 
Dýňové a slunečnicové semínka taky namočíme do vody na 4 hodiny, vodu pak slejeme. V kuchyňském robotu zpracujeme zeleninu, lněnou mouku, koření a šťávu z limetky. Přidáme namočená lněná, dýňová a slunečnicová semínka a krátce zpracujeme. Hmotu rozetřeme na nepřilnavou vložku dehydrátoru a sušíme na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) 1 hodinu, pak snížíme teplotu na 105 Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 6-8 hodin. Tác s hmotou přikryjeme prázdným tácem, překlopíme a z hmoty opatrně odstraníme sušící vložku. Hmotu nakrájíme na krekry cca 3x3cm a sušíme dál, aby byly úplně křupavé. Krekry by měly vydržet ve vzduchotěsné nádobě několik týdnů, pro prodloužení trvanlivosti je můžeme skladovat v chladničce nebo zmrazit.

VEČEŘE: Červená quinoa s kozím sýrem, červenou řepou, brusinkami a čerstvým polníčkem posypaná „parmezánem z brazilských ořechů“

Potřebujeme: 100g červené quinoi, 150ml zeleninového vývaru nebo bylinkový bujón bio kvality, 1 červená řepa, 70g kozího sýra, 100g polníčku, 50g sušených brusinek, čerstvá zelenina dle chuti (celer, rajčata, paprika, cuketa, ředkvičky), 1 lžíce tamari omáčky, 1 lžíce ume octu, kokosový olej na smažení, 40g brazilských (para) ořechů, 1 lžíce nutričního droždí, himalájská sůl, olivový olej
Příprava: Quinou uvaříme dle návodu v zeleninovém vývaru nebo vode s přidaným bujónem (červená a černá quinoa se vaří déle než obyčejná). Brusinky opláchneme a namočíme do teplé vody na 10 minut. Na pánvi osmažíme na kokosovém oleji na drobno nakrájenou zeleninu a červenou řepu do polosyrova. Pokapeme tamari omáčkou a ume octem. Přidáme uvařenou quinou, na drobno nakrájený kozí sýr, brusinky, polníček, pokapeme olivovým olejem a posypeme „sýrem“ z brazilských ořechů: Para ořechy pomeleme a smícháme s nutričním droždím, solí a olivovým olejem. Ihned podáváme.




Recepty na léčivé zeleninové štávy pro děti trpící na  ekzém



Pro léčebný efekt doporučuji vypít minimálně 2 x 150-200ml šťávy denně jako doplněk kvalitní stravy, ráno a večer vždy před jídlem nebo mezi jídly.



RECEPT NA ŠŤÁVU I 
  • 5 mrkví
  • 150g baby špenátu 
  • 1 okurka
  • 200g ananasu
  • 1/2 až 1cm zázvorového kořene
Rozdělit na polovinu a vypít ráno a večer před jídlem.

RECEPT NA ŠŤÁVU II
  • 5 mrkví
  • 2 fenykly 
  • 2 hrušky
Rozdělit na polovinu a vypít ráno a večer před jídlem.













Číst dál:
Uzdravte své dítě zevnitř ven a vyléčte jeho vztah se světem: 7 kroků naturopatické medicíny k léčbě atopického ekzému
Naturopatická léčba atopického ekzému u dětí: Nová E-kniha včetně receptů





















Zdroje: 
Balch, P.A., Prescription for Nutritional Healing, Avery 2010
http://www.progressivehealth.com/vitamin-a-for-eczema.htm
http://www.atopickyekzem.org/
http://www.celostnimedicina.cz/vliv-ockovani-na-imunitu-a-nervovy-system-pokracovani.htm
http://deteko.cz/
http://www.ccnm.edu/health_concerns_rsnc/eczema
http://www.drweil.com/drw/u/ART00350/eczema.html
http://www.herbalremediesadvice.org/atopic-dermatitis.html





Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Respektujte mé životní zkušenosti a důkladným studiem nasbírané vědomosti, a nekopírujte je prosím na své webové stránky nebo do své praxe. Sdílení jen s předchozím písemným svolením. Děkuji.


0 comments:

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...