Používá technologii služby Blogger.

neděle 6. dubna 2014




Vynikající živý chléb s lahodnou chutí, s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a esenciálných Omega 3 mastných kyselin, kterým je možné nahradit jakékoliv jídlo dne. Chléb má výraznou čokoládovo-ořechovou chuť a díky jablíčku a cuketě je velice šťavnatý, vláčný a lehko strávitelný.





Léčivé účinky Karobového Chleba
  • Karobový prášek je známý jako zdravější alternativa kakaa, která se získává z plodů rostliny Ceratonia Ciliqua rostoucí ve Středomoří a je známá také jako svatojánský chléb. Karob se vyznačuje podobným bohatstvím minerálů a vitamínů jako kakao, má však jenom poloviční kalorickou hodnotuZatímco 100g kakaa obsahuje 14g tuků, 100g karobového prášku jenom necelý gram. 
  • Karobový prášek obsahuje ale více přirozených cukrů, proto není potřeba ho přislazovat. Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje kofein, methylxanthiny ani theobromin, nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktvitu, a je tedy jeho zdravější variantou. 
  • V karobu jsou bohatě zastoupeny minerály hořčík, železo a nikl, přičemž obsahuje dokonce trojnásobné množství vápniku než kakao. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin alaninu, prolinu a valinu. Karob zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholersterolu a krevního tlaku, a má silné antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky
  • Karobový chléb se vyznačuje nejvyšších obsahem vlákniny ze všech chlebů díky vysokému podílu ořechové vlákniny a karobu, který má jeden z nejvyšších obsahů vlákniny ze všech superpotravin (vyšší než pšeničné otruby). Vláknina ovlivňuje funkci střev, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění a působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti. Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů, které se vážou na složky vlákniny a můžou být vyloučeny z těla. Kromě karobu působí léčivě na zažívací potíže i koření zázvor, skořice a muškátový ořech.
  • Zázvor a skořice mají silné antimikrobiální účinky a pomáhají předcházet chřipce, nachlazení a onemocněním dýchacích cest. Kokosový olej je zdrojem jedinečné kyseliny laurové, která posiluje přirozenou imunitu vůči bakteriím, virům parazitům a plesním. Vedle prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin obsahují lněná semínka také vysokou koncentraci fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které podporují vylučování škodlivého estrogenu z těla, a proto mají významný preventativní účinek pro rakovinu prsu, a také symptomy menopauzy.

Na přípravu chleba potřebujeme


  • 300g mandlové mouky* 
  • 150g lískovo-oříškové mouky*
  • 150g mandlového másla*
  • 100g karobového prášku (je možné nahradit kakaem)
  • 2 cukety
  • 2 jablká
  • 4 lžíce vlákniny Psyllium
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 50g rozinek
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička stévie
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 50g posekaných lískových oříšků na posypání


*Ořechovou mouku získáme rozmixovaním/namletím suchých ořechů na jemno 

*Mandlové máslo vyrobíme ve výkonném kuchyňském robotu mletím suchých ořechů po dobu 15-20 minut. Přibližně po 10 minutach mletí ořechy začnou uvolňovat přirozené oleje a tvořit máslovou hmotu.


Příprava chleba


Čas přípravy: příprava ořechové mouky 5 minut, výroba ořechového másla 20 minut, příprava těsta 10 minut, sušení chleba 10-12 hodin
Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, mixér, sušička potravin nebo trouba 


Ořechovou mouku získáme namletím ořechů na jemno. Připravíme si také ořechové máslo, které vyrobíme mletím suchých ořechů v kuchyňském robotu po dobu 15-20 minut pokuď ořechy nezačnou tvořit máslovou hmotu. V kuchyňském robotu smícháme nejdříve cukety a jablká, pak přidáme ořechovou dužinu, ořechové máslo, karobový prášek, Psyllium vlákninu a kokosový olej a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme koření, stéviu, citrónovou šťávu a rozinky. Z těsta zformujeme bochník, posypeme posekanými lískovými ořechy, naznačíme nožem krajíce chleba a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny. 


Některé potraviny a živé výrobky obsahují velké množství vody a svou vnitřní teplotu během sušení zvyšují jenom pomalu. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení nepoškodí enzymy (vyšší telota je využita na odpaření vody) a umožní vytvořit na chlebu křupavou kůrku. Po hodině sušení nakrájíme chleba na jednotlivé krajíce a z tácu sušičky odstraníme nepřilnavou vložku. Snížíme teplotu na 105 Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 10-12 hodin do požadované konzistence. Chléb by měl být šťavnatý a vláčný. Po dosušení je dobré chléb konzumovat ihned nebo ho můžeme ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce 3-5 dnů a v mrazničce do 2 měsíců.





















Tipy:

  • Jestli chcete chléb s více čokoládovou chutí nebo nemůžete sehnat karobový prášek, můžete karob nahradit kakaovým práškem. Stejně můžete experimentovat s druhy ořechů. Zkusit můžete také namleté vlašské nebo brazilské ořechy.
  • Karobový chléb je vhodný jako plnohodnotná náhrada jídla kdykoliv během dne: vynikající je na snídani i dopolední svačinu, na cesty i výlety, kdy dodá velké množství dlouhotrvající energie, je lehko stravitelný a díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zasytí na několik hodin. Chutná výborně sám osobě, ale je možné ho potřít mandlovým máslem, živou nutellou nebo ovocnou chia marmeládou.
  • V případě, že nevlastníte dehydrátor a nechcete chléb sušit v troubě, je možné chléb upéct klasicky 200 stupňů, doba pečení 45 minut. V tomto případě však musíte počítat, že většina surovin ztratí svou plnou výživovou hodnotu.
  • S dobou sušení můžete experimentovat a připravit tak chléb o konzistenci, kterou máte rádi (kratší doba nechá chléb štavňatý, delší dobou docílíte křupavější chléb), přičemž platí, že čím delší doba sušení, tým delší trvanlivost.

















    Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.



    0 comments:

    Okomentovat

    O mně


    PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...