Používá technologii služby Blogger.

neděle 6. dubna 2014

Semínkový Chléb Dlouhého Života

Posted by Jana Kubíčková On 0:08 No comments


Příprava živého chleba je jednou z mých nejoblíbenějších činností v kuchyni. Existuje jenom málo vitariánských receptů, kterých příprava by  i bez pečení ztělesňovala takové teplo domova než teplý krajíc živého chleba. V tomto případě totiž živý neznamená studený nebo nekřupavý. Hmotu na chleba večer připravíte, necháte sušit přes noc a ráno na vás čeká teplý, křupavý a voňavý chleba. Většina vita chlebů si také zachovává všechno, co na bežném chlebu milujete, přičemž neobsahuje žádnou z obvyklých potravin jako je mouka, droždí nebo cukr, a díky procesu sušení si zachovává i úžasnou nutriční hodnotu všech surovinV pozadí tohoto receptu stála myšlenka zkombinovat to nejlepší, co živá kuchyň nabízí: životodární sílu semínek, klíčků, sušených plodů a několik výjimečných superpotravin jako lucuma, kokosový olej nebo kustovnice známé jako potraviny dlouhověkosti. Současně jako jeden z mála živých chlebů nemá ořechový základ, to znamená je velice lehký a strávitelný, a na jeho přípravu nepotřebujete žádné kuchyňské spotřebiče kromě sušičky potravin nebo trouby nastavené na nejnižší teplotu. Tento chléb má díky využití chia semínek a psyllium vlákniny texturu připomínající pravý chléb a díky kokosovému oleju, vanilky a sušenému ovoci také nezaměnitelnou arómu. Nasledující vita chléb, tak jako všechny ostatní vitariánské výrobky, je bezlepkový, bezlaktozový a veganský, tzn. neobsahuje mouku, máslo, mléčné výrobky, cukr ani kvasnice, a tvoří ho jenom živé, celostné a nezprocesované suroviny.

Léčivé účinky Semínkového Chleba


  • Výjimečný nutriční potenciál díky obsahu hned několika jedinečných superpotravin: chia semínek, kokosového oleje, lucumy a kustovnice. Kokosový olej, lucuma i kustovnice jsou známé svými regeneračními, protizánětlivými a hojivými účinky a účinky v boji proti předčasnému stárnutí
  • Vysoký obsah živých enzymů díky několika druhům semínek a klíčků. Enzýmy slouží jako katalyzátory, které řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka, a jsou tak pilířem veškerého života. Když člověk přijímá enzymaticky prázdnou stravu, trávicí enzýmy se musí tvořit v játrech a slinivce břišní. Když naopak konzumujeme stravu bohatou na živé enzýmy, umožňujeme tělu si odpočinout a energie, která by normálně byla vložena do trávení, je ušetřena a může být využita k posílení imunitního systému, detoxikaci a vyloučení škodlivých látek z těla, a regeneraci celého organismu.
  • Chia semínka a kustovnice mají nejvyšší obsahů vápniku ze všech rostlinných zdrojů a semínkový chléb je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Je proto ideální snídaní pro děti, těhotné ženy, vegetariány, vegany a vitariány.
  • Lněné a Chia semínka jsou jedným z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin mají i kustovnice a slunečnicové semínkaLněné semínka obsahují i významnou esenciální Omega 6 mastnou kyselinu - kyselinu linoleovou, která je důležitá pro tvorbu hormonálních prostagladinů so silně protizánětlivým účinkem. Semínkový chléb je proto skutečným protizánětlivým lékem s množstvím blahodárních účinků pro naše srdce, oběhový systém, klouby, nervový systém a všechny mozkové funkce. 
  • Chia semínka jsou známé pro svůj vysoký obsah rozpustné vlákniny, která zdravě nasytí a ve formě gelu získává i čistící účinky na naše střeva. Kokosový olej zrychluje energetický metabolismus všech buněk. Obě potraviny se spolu s přidanou vlákninou Psyllium významně uplatňují při hubnutí.
  • Semínkový chléb je skutečnou antioxidační bombou a posilovačem imunity. Kustovnice i lucuma jsou známé pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, který aktivizuje buněčnou imunitu vůči rakovinotvorným buňkám, posiluje slinizniční imunitu dýchacích cest a zvyšuje rezistenci poškození DNA v důsledku oxidačního stresu. V těle je konvertovaný na vitamín A, který je důležitý také pro zrak a zdraví kůže. Kokosový olej je zdrojem jedinečné kyseliny laurové, která posiluje přirozenou imunitu vůči bakteriím, virům parazitům a plesním. Vedle prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin obsahují lněná semínka také vysokou koncentraci fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které podporují vylučování škodlivého estrogenu z těla, a proto mají významný preventativní účinek pro rakovinu prsu, a také symptomy menopauzy.
  • V případě, že při přípravě vynecháme rozinky a přírodní sirup nahradíme bezcukerným rostlinným sladidlem stéviou, semínkový chléb je velice vhodnou snídaní i pro diabetiky: pohanka i Chia semínka mají extrémně nízký glykemický index a po namočení zpomalí proměnu karbohydrátů na cukr, čímž významně pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení a následně i náhlému snížení krevního cukru, který má za následek vyvolání pocitu hladu.


Na přípravu chleba potřebujeme
  • 100g naklíčené pohanky*
  • 100g ovesných nebo pohankových vloček 
  • 150g slunečnicových semínek
  • 50g dýňových semínek
  • 50g sušené kustovnice
  • 50g sušených rozinek
  • 50g sušených brusinek
  • 100g lněných semínek
  • 3 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce psyllium vlákniny*
  • 2 lžíce prášku lucuma*
  • 2 lžíce agávového nebo kokosového sirupu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pravého vanilkového extraktu
  • 100ml filtrované vody
*Naklíčená pohanka: Pohanku namočte do vlažné vody na 15 minut, propláchněte, zakryjte čistou utěrkou a nechte klíčit podle teploty vašeho pokoje 2-3 dny. Dvakrát za den propláchněte pohanku pod tekoucí vodou. Pohanka zvětší svůj objem 2-3 krát, změkne a je vhodná na přímou konzumaci.

*Lucuma je exotické ovoce pocházející z oblastí Peru, kde v minulosti bylo známo jako „zlato Inků“. Plody Lucumy mají vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu B3, vlákniny, vitamínů a minerálů, především draslíku, železa, vápníku, hořčíku a fosforu. Vědecký výzkum poukázal na její významné regenerační, protizánětlivé a hojivé účinky a také jako jednu z hlavních potravin proti předčasnému stárnutí. Ve své sušené podobě slouží prášek z Lucumy jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s vysokým obsahem vlákniny.


Příprava chleba

Čas přípravy: klíčení pohanky 2-3 dny, namočení slunečnicových a dýňových semínek 8 hodin, namočení ovesných vloček, chia a lněných semínek 15 minut, příprava těsta 10 minut, sušení chleba cca 10 hodin

Kuchyňské vybavení: mísa na přípravu těsta, sušička potravin nebo trouba 



Slunečnicové a dýňové semínka necháme máčet ve vodě 8 hodin. Chia a lněné semínka namočíme do vody na 15 minut tak, aby vytvořili gelovou hmotu. Ovesné vločky také namočíme na 10-15 minut. Ve velké míse smícháme naklíčenou pohanku, slunečnicové a dýňové semínka, gel z chia a lněných semínek, a omyté rozinky, brusinky a kustovnici. Přidáme psyllium, lucumu, sirup, kokosový olej, vanilku, sůl a dobře zamícháme. Vodu přizpůsobíme podle potřeby, aby těsto nebylo příliš tekuté a drželo pohromadě. Z těsta zformujeme bochník, naznačíme nožem krajíce chleba a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny. 






Některé potraviny a živé výrobky obsahují velké množství vody a svou vnitřní teplotu během sušení zvyšují jenom pomalu. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení proto nepoškodí enzymy (vyšší telota je využita na odpaření vody) a umožní vytvořit na chlebu křupavou kůrku. Po hodině sušení nakrájíme chleba na jednotlivé krajíce a z tácu sušičky odstraníme nepřilnavou vložku. Snížíme teplotu na 105  Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 8-10 hodin do požadované konzistence. Chléb by neměl být úplně suchý; měl by být stále šťavnatý. Po dosušení je ideální chléb konzumovat ihned nebo ho můžeme individuálně zabalit a ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce 3-5 dnů a v mrazničce do 2 měsíců.




Tipy:

  • Semínkový chléb chutná kdykoliv během dne: vynikající je na snídani i dopolední svačinu, na cesty i výlety, kdy dodá velké množství dlouhotrvající energie, je lehko stravitelný a díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zasytí na několik hodin. Chutná výborně sám osobě, ale je možné ho potřít mandlovým máslem, živou nutellou nebo ovocnou chia marmeládou.
  • V případě, že nevlastníte dehydrátor a nechcete chléb sušit v troubě, je možné chléb upéct klasicky 200 stupňů, doba pečení 45 minut. V tomto případě však musíte počítat, že většina surovin ztratí svou plnou výživovou hodnotu.
  • S dobou sušení můžete experimentovat a připravit tak chléb o konzistenci, kterou máte rádi (kratší doba nechá chléb štavňatý, delší dobou docílíte křupavější chléb), přičemž platí, že čím delší doba sušení, tým delší trvanlivost.
  • Jestli chcete chléb 100% bezlepkový, ovesné vločky nahraďte pohankovými.
  • Jestli chcete chléb bez jakéhokoliv cukru, můžete použít místo přírodních sladidel necukerné rostlinné sladidlo Stéviu, která nemá žádné kalórie nebo vynechat jakékoliv sladidlo a připravit méně sladký chléb.
  • Díky kombinaci Psyllium vlákniny a Chia semínek získá váš chléb pravou chlebovou texturu; v případě že vlákninu nemáte, můžete ji nahradit lněnou moukou, pomletými kešu ořechy nebo větším množstvím Chia semínek.














Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.


0 comments:

Okomentovat

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...