Používá technologii služby Blogger.

úterý 8. dubna 2014


Živé palačinky z lněné mouky, banánů a jablek jsou fantastickou, chutnou a výživnou náhradou běžných palačinek z bílé mouky, mléka, vajec a cukru, které nejenom patří mezi "nutričně prázdné" výrobky (mouka a cukr jsou známé jako tzv. prázdné kalorie s minimální výživovou hodnotou), ale jsou především pro dětský organismus vysoce kyselinotvorné. Kravské mléko navyše významně snižuje absorbci vápniku, vede k zánětlivým procesům, autoimunním reakcím a oslabování kostí. Mouka z lněných semínek v těchto živých palačinkách je naopak jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Nenasycené Omega 3 mastné kyseliny jsou známé svou protizánětlivou aktivitou s celou řadou blahodárních účinků pro naše srdce, oběhový systém, hladinu cholesterolu, klouby, nervový systém. U dětí jsou pak zodpovědné za vývoj mozkových funkcí a předcházení alergiím. Palačinky jsou díky obsahu kakaa také významným zdrojem vápniku a rostlinných bílkovin, a díky ovoci také bohatým zdrojem vlákninyVláknina ovlivňuje funkci střev, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění a působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti. Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů, které se vážou na složky vlákniny a můžou být vyloučeny z těla. Díky tepelně šetrné metodě sušení si palačinky zachovávají plnohodnotný výživový potenciál a umožňují tělu přijmout všechny živiny, vitamíny, minerály a enzymy v nezměněné podobě.

Na přípravu lněných palačinek s kešu krémem a kokosovou šlehačkou potřebujeme

Lněné palačinky
  • 300g čerstvě pomletých lněných semínek
  • 2 zralé banány
  • 2 menší jablka
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 3 lžíce přírodního sladidla (syrový med, kokosový, javorový nebo agáve sirup, stévia nebo xylitol)
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • čerstvé ovoce a oříšky na ozdobení



Kešu krém
  • 120g 1-2 hodiny namočených kešu ořechů
  • 50ml vody
  • 2 lžíce agáve sirupu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli


Kokosová šlehačka
  •  150g strouhaného kokosu nebo kokosový krém z plechovky

Čokoládová poleva
  • 100g kokosového oleje 
  • 100g kakaového prášku 
  • 2-3 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli


Příprava 

Čas přípravy: příprava palačinkového "těsta": 20 minut + sušení 6-8 hodin, příprava kešu krému: namočení kešu 1-2 hodiny + příprava 10 minut, příprava šlehačky: tuhnutí 8 hodin
Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, vysokorychlostní mixér, mraznička/chladnička, sušička potravin nebo trouba

Příprava palačinek

V kuchyňském robotu smícháme lněnou mouku, banány, jablká, kakao, sirup, vanilku a sůl, a vypracujeme do hladka. Těsto rozetřeme na nepřilnavou vložku dehydrátoru do tvaru palačinek a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny. Některé potraviny a živé výrobky obsahují velké množství vody a svou vnitřní teplotu během sušení zvyšují jenom pomalu. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení proto nepoškodí živé enzymy v potravinách (vyšší telota je využita na odpaření vody). Po hodině sušení palačinkový tác přikryjeme prázdným tácem, překlopíme a z palačinek opatrně odstraníme nepřilnavou vložku. Snížíme teplotu na 105  Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 6-8 hodin do požadované konzistence. Palačinky naplníme kešu krémem, případně šlehačkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme dle fantazie čerstvým ovocem nebo oříšky.

Příprava kešu krému
Kešu ořechy namočíme na 1-2 hodiny vo vody, aby změkly a získaly jemnější chuť. Všechny suroviny na přípravu krému vyšleháme do hladka ve vysokorychlostním mixéru. Skladujeme v ledničce 3-4 dny.

Příprava šlehačky
Nejjednodušší způsob přípravy zdravé lahodné šlehačky je její výroba z kokosového krému, který je možné koupit ve většině obchodů. Konzervu dáme do chladničky na 8 hodin nebo přes noc, aby se kokosový tuk mohl vysrážet na povrchu. Konzervu otevřeme, vyndáme ztuhnuté kousky kokosového krému a ručně vyšleháme. Kokosový krém si můžeme připravit i doma ze strouhaného kokosu, který zalijeme teplou vodou a mixujeme ve vysokorychlostním mixéru dokuď nezískáme krémové kokosové mléko. Mléko přecedíme a uložíme do ledničky na 8 hodin nebo přes noc. Kokosový tuk by se měl podobně jako v případě kokosového krému v konzervě vysrážet na povrchu. Kokosový tuk oddělíme a ručně vyšleháme. Protože šlehačka neobsahuje žádné stabilizátory a udrží svůj tvar jenom na omezenou dobu, připravujeme ji až těsně před servírováním.

Příprava čokoládové polevy
Čokoládovou polevu připravíme jednoduše roztopením kokosového oleje ve vodní lázni, do kterého vmícháme kakaový prášek, sůl a kokosový cukr. 




















Tipy:  
  • Lněné palačinky jsou ideální na nedělní snídani, odpolední svačinu i jako dezert po večeři. Můžete je jednoduše potřít nevařenou ovocnou Chia marmeládou a ozdobit čerstvým ovocem, nebo naplnit kešu krémem a kokosovou šlehačkou a přetvořit je tak na fantastický, lehký a zdravý dezert. 
  • Palačinky vždy zdobíme až těsně před podáváním. Prázdné palačinky můžeme skladovat v chladničce několik dnů nebo je můžeme zmrazit pro pozdější využití.
  • Palačinky můžeme usušit do takové konzistence, jakou si přejeme. Kratší doba sušení bude mít za následek vláčnější a šťavnatější palačinky, delší doba sušení pak prodlouží jejich trvanlivost.









Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.

0 comments:

Okomentovat

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...