Používá technologii služby Blogger.

sobota 5. dubna 2014

    

Historii zapomenuté Chia semínka pocházející ze šalvěje hispánské, které původně patřili mezi posvátné potraviny Aztéků, byli znovuobjevené v 21. století a dnes tvoří základ nejvýživnějších a nejvděčnějších živých snídaní. Semínka po namočení do rostlinného mléka na několik minut vytvářejí jemný a lehce stravitelný gel, který je možné dál využít a ochutit nejrůznějšími způsoby. Díky svým jedinečným hydratačním vlastnostem (schopnosti vázat velké množství vody), vysokému obsahu bílkovin, postupnému uvolňování energie a extrémně nízkému glykemickému indexu (nevyvolává kolísání krevního cukru), jsou chia semínka ideální superpotravinou pro rychlou, zdravou a živou snídani, která vás zasytí na několik hodin a při správnem dochucení dodá dostatek energie pro jakoukoliv fyzickou zátěž během dne.




Léčivé účinky Chia puddingu

  • Výjimečný nutriční potenciál díky obsahu několika jedinečných superpotravin: chia semínek, kakaa, kokosového oleje, lucumy, kustovnice a vlašských ořechů. Kokosový olej, lucuma i kustovnice jsou známé svými regeneračními, protizánětlivými a hojivými účinky a účinky v boji proti předčasnému stárnutí.
  • Chia semínka mají nejvyšší obsahů vápníku ze všech rostlinných zdrojů a kakao je jedným z nejbohatších zdrojů rostlinných bílkovin. Chia pudding je proto ideální snídaní pro děti, těhotné ženy, vegetariány, vegany a vitariány.
  • Chia semínka a vlašské ořechy jsou jedným z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Chia pudding je proto skutečným protizánětlivým lékem s množstvím blahodárních účinků pro naše srdce, oběhový systém, klouby, nervový systém a všechny mozkové funkce. 
  • Chia, kakao i kokos jsou známé pro svůj vysoký obsah rozpustné vlákniny, která zdravě nasytí a ve formě gelu získává i čistící účinky na naše střeva. Kokosový olej zrychluje energetický metabolismus všech buněk. Tyto všechny tři potraviny se proto významně uplatňují při hubnutí.
  • Chia puding je skutečnou antioxidační bombou a posilovačem imunity. Kustovnice i lucuma jsou známé pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, který aktivizuje buněčnou imunitu vůči rakovinotvorným buňkám, posiluje slinizniční imunitu dýchacích cest a zvyšuje rezistenci poškození DNA v důsledku oxidačního stresu. V těle je konvertovaný na vitamín A, který je důležitý také pro zrak a zdraví kůže. Kokosový olej je zdrojem jedinečné kyseliny laurové, která posiluje přirozenou imunitu vůči bakteriím, virům parazitům a plesním.
  • Chia puding je velice vhodnou snídaní pro diabetiky: Chia semínka mají extrémně nízký glykemický index a po namočení zpomalí proměnu karbohydrátů na cukr, čímž významně pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení a následně i náhlému snížení krevního cukru, který má za následek vyvolání pocitu hladu. 


Na 1l Kakaovo-kokosového Chia pudingu s goji, vlašskými ořechy a ostružinami potřebujeme:

  • 150g Chia semínek
  • 80g kešu oříšků a 800-900ml destilované vody na výrobu rostlinného mléka 
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 5 lžíc strouhaného kokosu
  • 2 lžíce lucumy prášku (nebo jiného přírodního sladidla)
  • 50g rozinek
  • 50g kustovnice (goji)
  • 50g vlašských ořechů namočených na 4 hodiny nebo přes noc
  • 150g čerstvých nebo mražených ostružin



Příprava

Čas přípravy: 30 minut, mražené ovoce předem rozmrazíme a vlašské ořechy namočíme na 4 hodiny nebo přes noc
Kuchyňské vybavení: vysokorychlostní mixér na přípravu ořechového mléka, mísa na přípravu pudingu

Příprava ořechového mléka


Na přípravu Chia pudingu můžeme použít jakékoliv mléko. Pro tento recept jsem zvolila doma vyrobené kešu mléko, které vyniká jemnou krémovou chutí a není potřebné ho cediť, protože zanechává velmi málo vlákniny, kterou výkonnější mixér dokáže většinou úplně rozmixovat. Kešu můžeme pro zjemnění chuti a zlepšení jejich strávitelnosti předem namočit na 20 minut až 2 hodiny do mírně slané vody. Na přípravu přibližne 1 litru pudingu potřebujeme kolem 80g kešu ořechů a 800-900ml filtrované vody. Mixujeme v mixéry 10-15 sekund.









Příprava Chia pudingu

Chia semínka vložíme do mísy, přidáme polovinu mléka a důkladně promícháme, aby se všechna semínka oddělila. Necháme postát 10-15 minut a opět důkladně promícháme. Chia začnou postupně nabívat na objemu a hmota získá pudingovou konzistenci.






Postupně přilíváme zbytek mléka a zakaždým dobře pomícháme. Za 20-30minut by semínka měli absorbovat všechno mléko a vytvořit krémovou pudingovou hmotu, kterou můžeme dál libovolně přichucovat.













Ochucení Chia pudingu


Do Chia pudingu vmícháme kakao, kokos a lucumu prášek nebo jiné sladidlo a dobře promícháme. Přidáme suché plody: sluničnicové semínka, kustovnici a rozinky.








Nakonec do pudingu jemně vmícháme čerstvé nebo rozmrazené ostružiny a namočené vlašské ořechy. Ozdobíme libovolně dalším ovocem a hned podáváme. Puding můžeme skladovat v ledničce 24-48 hodin. Čerstvé ovoce přidáváme vždy až těsně před podáváním.























Tipy:
  1. Na přípravu Chia pudingu můžete použít jakékoliv mléko, ideální jsou rostlinné zdroje jako ořechové, makové, konopné nebo sójové mléko. Z kupovaných mlék jsou nejvhodnější neoslazené druhy mandlového, sójového nebo pohankového mléka. Z mléčných zdrojů nedoporučuji kravské mléko, které snižuje absorbci vápniku ze stravy. Chia semínka jsou jedným z nejvýznamnějších zdrojů bílkovin a vápniku, což je důvod proč chia puding je velice vhodný jako snídaně pro děti, bílkovina alfa-laktalbumin v kravském mléku se však váže na molekuly vápniku a blokuje jeho vstřebávání. Pro děti je pak nejvhodnější ze živočišních zdrojů kozí mléko, z rostlinných zdrojů makové, konopné, pohankové nebo mandlové
  1. Na domácí přípravu ořechového mléka jsou nejvhodnější tzv. aktivované ořechy, tzn. ořechy, které byly předem namočené nebo namočené, vysušené a skladované v ledničce nebo mrazničce pro pozdější využití. Namočení ořechů pomáhá odblokovat enzymové inhibítory, dělá je víc stravitelné a zvyšuje jejich výživovou hodnotu.
  1. Chia puding můžeme připravit i v mixéru; v tomto případě je výsledkem tekutější forma, kterou můžeme dál upravovat na způsob kokteilu nebo smoothie: můžeme vmixovat další ovoce nebo zeleninu, banány, různé superpotraviny, proteinový prášek, atd. Takéto smoothie pak může sloužit jako plnohodnotná, vysoce výživná a lehko stravitelná náhražka jídla
  1. Dochucení základního Chia pudingu záleží jenom na Vaší fantazii a můžete si najít vlastní kombinaci ingrediencí, která vám bude nejvíce chutnat. Chia puding chutí fantasticky s jakýmkoliv čerstvým ovocem: hodí se všechno bobulovité ovoce, především borůvky, dále banány, mango nebo granátové jablko. Puding můžete ozdobit sekanými ořechy, semínky a sušeným ovocem.
  1. Čokoládová varianta pro lahodný dezert: Z kokosového oleje, kakaového prášku a kokosového cukru si můžete připravit zdravou tekutou čokoládu, kterou vmícháte do pudingu. Můžete ochutit vanilkou, oříšky a strouhanou čokoládou.
  1. Ovocná Chia marmeládaZ vody, chia semínek, čerstvého nebo rozmraženého ovoce, a medu nebo kokosového nektaru můžete připravit lahodnou a zdravou nevařenou marmeládu, kterou je možné konzumovat přímo, nebo využít jako marmeládovou pomázánku nebo lahodnou náplň do dezertů. Vodu rozmixujeme s ovocem a sladidlem, ručně vmícháme chia semínka a necháme postát 15-20 minut. Pořádně rozmícháme, aby v marmeládě nezůstaly hrudky z chia semínek.

















Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.

0 comments:

Okomentovat

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...