Používá technologii služby Blogger.

neděle 6. dubna 2014

Jahodovo-malinový Cheesecake

Posted by Jana Kubíčková On 23:22 No comments



Dokážete si představit jeden z nejlahodnějších dezertů, který by stělesňoval všechno co na dezertech milujete, a který by byl současně lehký, zdravý a obsahoval všechny vitamíny, minerály a enzymy v jejich živé podobě? Který by jste mohli každodenně servírovat svým dětem, sobě i svým přátelům bez jakýchkoliv výčitek svědomí? Který by neobsahoval žádnou mouku, rafinovaný cukr, živočíšní tuk, máslo ani margaríny, žádnou želatínu, škrob či chemikálie? Který by byl skutečným lékem pro vaše tělo i duši? Jestli ne, ráda bych vám představila živou variantu velice populárního dezertu cheesecake neboli "tvarohového" dortu, který dnes již patří mezi klasiky živých kuchyně, a o kterém jsem si jistá, že zásadně změní způsob, jakým připravujete dezerty ve vaší kuchyni. Nasledující recept přináší 100živý a veganský cheesecake, který neobsahuje lepek, máslo, margaríny, ani rafinovaný cukr. Patří k nejjednodušším vitariánským receptům, které hravě zvládne každý začátečník. V případě, že jako sladidlo použijete bezkalorickou stéviu nebo xylitol s velice nízkým glykemických indexem, je vhodný i pro lidi trpící na cukrovku. Množství zdravých tuků díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin v ořechách, které jsou známé pro svůj cholesterol-snižující účinek, proměňuje tento dezert na skutečný lék na kardiovaskulární onemocnění. Je to jeden z nejlepších dezertů, jaké můžete připravit pro sebe, vášho partnera, svou rodinu i přátelé. Kombinace superpotravin jako je kakaové máslo, kokosový olej a ořechy, je také nejlepším vyjádřením alchymistického umění přípravy živých dezertů. Harmónie, jemnost a lahodnost, kterou spolu dokážou vytvořit kešu oříšky a kakaové máslo, s letním nádychem malin a jahod, zafungují vždy a všude.


Na přípravu Jahodovo-malinového cheesecakeu potřebujeme


Korpus
  • 120g kešu ořechů
  • 120g pekanových ořechů (je možné nahradit vlašskými ořechy)
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce roztopeného kakaového másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce kokosového nektaru (je možné nahradit stéviou, agávovým sirupem nebo xylitolem) 

Náplň
  • 300g kešu ořechů
  • 150g roztopeného kakaového másla
  • 100ml kokosového nektaru
  • 100ml filtrované vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • sušené nebo čerstvé maliny
  • čerstvé jahody na ozdobení


Příprava 

Čas přípravy: sušení malin do náplně 10-12 hodin (není nutné, je možné použít čerstvé maliny), příprava korpusu: 10 minut + 1 hodina tuhnutí v mrazničce, příprava náplně: namočení kešu na 20 minut, příprava 10 minut + necháme ztuhnout v ledničce 8 hodin nebo přes noc
Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, vysokorychlostní mixér, silikonová forma na cheesecake, mraznička/chladnička, případně sušička potravin jestliže do náplně chceme použít sušené maliny 

Příprava korpusu

V kuchyňském robotu nahrubo posekáme kešu a pekanové ořechy. Přidáme kokosový olej, roztopené kakaové máslo, citrónovou šťávu a kokosový nektar, a krátce promícháme.








Ořechovou hmotu na korpus rozetřeme na dno silikonové formy, pevně zatlačíme a dáme ztuhnout na hodinu do mrazničky, zatímco připravujeme náplň.











Příprava náplně

Náplň připravujeme ideálně ve vysokorychlostním a výkonném mixéru, který dokáže kešu ořechy rozmixovat na co nejjemnější krém. Do mixéru vložíme namočené kešu ořechy, vodu, roztopené kakaové máslo, kokosový nektár, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladka na nejvyšší výkon. Náplň přeložíme do mísy a ručně vmícháme sušené nebo čerstvé maliny. Hotovou náplň vlijeme do silikonové formy s korpusem. Cheesecake necháme ztuhnout v ledničce minimálně 8 hodin nebo přes noc.




















Po ztuhnutí vyndáme cheesecake opatrně ze silikonové formy a ozdobíme libovolně dle fantazie čerstvým ovocem těsně před podáváním. Cheesecake můžete bez čerstvého ovoce skladovat v ledničce do 4 dnů, v mrazničce pak několik měsíců - maximální trvanlivost se zatím nepovedlo otestovat :-).  




















Tipy:  

  • Na přípravu korpusu používáme suché ořechy, aby jeho hmota zůstala křupavá. Ideálně použijeme ořechy aktivované, tzn. které byli předem namočené a vysušené. Ořechy pro výrobu náplně naopak namočíme do vody po dobu 20min - 2 hodiny. Po namočení získají neutrálnější chuť a náplň bude jemnější a krémovější. 
  • Kakaové máslo do korpusu i náplně roztopíme ve vodní lázni opatrně, aby nedošlo k jeho zahřátí na vysokou teplotu. 
  • Sušené maliny v náplni dodají dezertu intenzivnější chuť a cheesecake vydrží déle než s čerstvým ovocem. Můžete ho pak skladovat v ledničce 4-5 dnů, v mrazničce několik měsíců. V případě, že použijete do náplně čerstvé ovoce, cheesecake nezamrazujte a spotřebujte do 4 dnů. 
  • Cheesecake vždy uskladňujte bez čerstvého ovoce, které by zkrátilo jeho trvanlivost a ozdobte ho až těsně před servírováním.

















Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.



0 comments:

Okomentovat

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...