Používá technologii služby Blogger.

pondělí 7. dubna 2014

Borůvkovo-čokoládový Cheesecake

Posted by Jana Kubíčková On 1:24 No comments

Představte si ozajstný lék a pravou antioxidační bombu v podobě lahodného krémového dezertu. Každá porce obsahuje denní dávku antioxidantů díky cenným polyfenolům v borůvkách a granátovem jablku, a nenasycených mastných kyselin díky vysokému obsahu ořechů a kakaa. Polyfenolové látky obsažené v granátovém jablku (tzv. punicalagíny) mají kromě svých výjimečných protirakovinových vlastností i významné ochranné účinky pro kardiovaskulární systém. Látka proantocyanidin obsažená v borůvkách patří nejenom mezi nejsilnější antioxidanty na zemi, ale je výzkumně potvrzené, že prodlužuje životnost našich buněk a orgánů, a přispívá tak ke dlouhověkosti. Díky vysokému obsahu borůvek, kakaa a ořechů je každá porce dezertu i cenných zdrojem kompletních rostlinných bílkovin. Kokosový olej, který je jednou z hlavných přísad většiny živých dezertů, není jenom nejzdravějším a nejuniverzálnějším olejem na světe. Je to skutečné zázračné superjídlo s mimořádnými účinky na zdraví. Kokosový olej je tvořen středně dlouhými řetězci mastných kyselin, které se v těle zpracovávají velice odlišným způsobem než nasycené tuky s dlouhými řetězci. Středně dlouhé řetězce mastných kyselin se neukládají jako tukové zásoby a jsou okamžitě využitelné jako zdroj energie bez nadměrného zatěžování trávicího systému. Protože zvyšují energetický metabolismus všech buněk, urychlují hubnutí, hojení a léčení. Z těchto středně dlouhých řetězců třiglyceridů je nejdůležitější kyselina laurová, která podporuje přirozenou imunitu vůči bakteriím, parazitům, virům a plesním. Kokosový olej navyše obsahuje i kyselinu kaprylovou, která se v naturopatii považuje za jeden s nejučinnějších přírodních léků na přemnožení kvasinky candida albicans Kokosový olej má prokázané antibakteriální a protiplesňové účinky, jeho vnější použití se také osvědčilo v léčbě akné a zánětlivých kožních onemocnění. Podle dalších studií se kokosový olej také osvědčil v léčbě Alzheimerové nemoci, cukrovky 2. typu, akutních virových i bakteriálních infekcí včetně zánětu plic, chronické únavy a zánětlivých onemocnění jako je Crohnova nemoc nebo ulcerativní kolidíta
     Všechny tyto superpotraviny obsažené v živém borůvkovém cheesecakeu tělo navyše dostává v tepelně neupravené podobě, díky čemu může využít jejich 100% léčivý a nutriční potenciál. Protože cheesecake neobsahuje rafinovaný cukr ani mouku, je vhodný pro diabetiky a lidi se zánětlivými onemocněními zažívacího systému. Navyše je jedinečným důkazem, jaké jednoduché může být i ve vaší kuchyni vykouzlit chutný, zdravý neuvěřitelně lákavý dezert bez jakýchkoliv polotovarů nebo potravinářských barviv a za pomoci čiště přírodních surovin a čerstvého ovoce.


Na přípravu Borůvkovo-čokoládového cheesecakeu potřebujeme 

Korpus
  • 120g kešu ořechů
  • 120g vlašských ořechů 
  • 60g strouhaného kokosu 
  • 4 lžíce kokosového oleje 
  • 2 lžíce kakaového prášku 
  • špetka soli 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 3 lžíce kokosového nektaru (kokosový nektar nebo kokosový cukr mají nižší glykemický index, je možné je ale nahradit agávovým nebo datlovým sirupem)

Náplň

  • 300g kešu ořechů 
  • 350g rozmrazených nebo čerstvých borůvek 
  • 5 lžíc roztopeného kakaového másla 
  • 10 lžic kokosového oleje 
  • 100ml kokosového nektaru 
  • 1 lžíce citrónové šťávy 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 150ml štávy z granátového jablka 
  • špetka soli
Čokoládová poleva
  • 100g kokosového oleje 
  • 100g kakaového prášku 
  • 2-3 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli



Příprava 

Čas přípravy: příprava korpusu: 10 minut + 1 hodina tuhnutí v mrazničce, příprava náplně: namočení kešu na 20 minut, příprava 15 minut + necháme ztuhnout v ledničce 8 hodin nebo přes noc
Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, vysokorychlostní mixér, silikonová forma na cheesecake, mraznička/chladnička

Příprava korpusu


V kuchyňském robotu nahrubo posekáme kešu a vlašské ořechy. Přidáme strouhaný kokos, kokosový olej, kakaový prášek, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a kokosový nektar, a krátce promícháme. 







Ořechovou hmotu na korpus rozetřeme na dno silikonové formy, pevně zatlačíme a dáme ztuhnout na hodinu do mrazničky, zatímco připravujeme náplň.










Příprava náplně


Náplň připravujeme ideálně ve vysokorychlostním a výkonném mixéru, který dokáže kešu ořechy rozmixovat do hladka na co nejjemnější krém. Do mixéru vložíme namočené kešu ořechy, čerstvé nebo rozmražené borůvky, šťávu z granátového jablka, roztopené kakaové máslo a kokosový olej, kokosový nektar, sůl, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladka na nejvyšší výkon. 


Hotovou náplň vlijeme do silikonové formy s korpusem. Cheesecake necháme ztuhnout v ledničce minimálně 8 hodin nebo přes noc.









Po ztuhnutí vyndáme cheesecake opatrně ze silikonové formy. Těsně před podáváním ozdobíme libovolně dle fantazie čerstvým granátovám jablkem a čokoládovou polevou. Čokoládovou polevu připrávíme jednoduše roztopením kokosového oleje ve vodní lázni, do kterého vmícháme kakaový prášek, sůl a kokosový cukr. Cheesecake můžete bez čerstvého ovoce skladovat v ledničce do 4 dnů, v mrazničce pak několik měsíců.




Tipy:  

  • Na přípravu korpusu používáme suché ořechy, aby jeho hmota zůstala křupavá. Ideálně použijeme ořechy aktivované, tzn. které byli předem namočené a vysušené. Ořechy pro výrobu náplně naopak namočíme do vody po dobu 20min - 2 hodiny. Po namočení získají neutrálnější chuť a náplň bude jemnější a krémovější. 
  • Kakaové máslo a kokosový olej do korpusu i náplně roztopíme ve vodní lázni opatrně, aby nedošlo k jeho zahřátí na vysokou teplotu. 
  • Borůvky pro přípravu náplně můžeme použít čerstvé nebo rozmražené. Štávu z granátového jablka získáme ručným odšťavněním nebo pomocí nízkootáčkového šnekového nebo dvouhřídelového odšťavňovače, aby nedošlo ke ztrátě cenných látek. 
  • Cheesecake vždy uskladňujte bez čerstvého ovoce, které by zkrátilo jeho trvanlivost a ozdobte ho až těsně před servírováním.















Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.

0 comments:

Okomentovat

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...