Používá technologii služby Blogger.

sobota 29. března 2014





Za milióny let boje o přežití si rostliny vypěstovaly jedinečné množství různorodých látek, které je spolehlivě chrání před všemi škodlivými organismy a vlivy. Rostliny, které schopnost vytvořit tyto látky neměly, nenávratně zmizely z povrchu zemského. Rostliny, které přežily, si vytvořily paměť, kterou sdílejí napříč generacemi tak, aby každá nová generace dokázala reagovat na stres a nemoci lépe, než tá předchozí. Žádný produkt farmaceutického průmyslu neprošel tak dlouhým testováním jako účinné látky obsažené v ovocí a zelenině.



     Jako naturopat, terapeut a nutriční poradce, pro kterého je kvalita stravy podmínkou jakékoliv léčby a základem každé cesty ke zdraví, bych vám na svojich stránkách ráda představila živou stravu nejen jako koncept stravování a životní styl (známy jako vitariánství), ale jako pohled na zdraví našeho těla, duše, lidských vztahů i celé planety, který podporuje život a regeneraci
     Lidské tělo bylo naprogramováno, aby rozeznávalo stravu jako celostní lék, který tělu dodává všechny důležité živiny v jejich přirozeném složení tak, aby mohlo samo růst, obnovovat se a léčit. Posun v kvalitě našeho stravování vedl k vytvoření civilizačního stresu, kdy strava přestala být poprvé v historii zdrojem léčení a začala sytit nemoc. Současný člověk je často definovaný jako nejlépe krmený a současně nejvíce podvyživený tvor planety. Návrat k živé stravě je tou nejdostupnější každodenní medicínou, která dokáže nejenom odstranit překážky blokující cestu k našemu celkovému zdraví, ale i obnovit ochranné, regenerační a sebeuzdravující schopnosti našeho těla. V neposlední řade je tak živá strava pohledem na život, který je léčivý pro naše tělo, duši i planetu.

     Svými stránkami bych ráda přinesla inspiraci živou stravou, která v žádném případě nepředpokládá přísné vitariánství.    
Jakékoliv obohacení vašeho jídelníčku živou stravou bude mít zásadní zdravotní účinky, budete mít lepší pocit ze sebe a posune vás na lepší místo i ve vnějším světe.

     I když mě k živé stravě přivedlo mnoholeté veganství a vegetariánství, ve svém osobním životě nejsem zástancem žádného výlučného směru v stravování. Stoprocentní vitariánství je v našich podmínkách pro většinu lidí nejenom nereálné, ale vzhledem k nedostatečné kvalitě a výběru ovoce a zeleniny během velké části roku může být i nezdravé, a vést k nedostatku některých výživových látek. Především během dlouhého zimního období považuje mnoho lidí syrovou stravu za příliš ochlazující a hůř stravitelnou. V našich podmínkách pak považuji za ideální cokoliv mezi 50% - 80% podílem živých potravin ve stravě. Zdraví znamená naslouchat svému tělu a každý člověk by si měl vybrat takovou cestu stravování, která rezonuje s jeho tělem, cítí se po ní dobře, má více energie a působí mu radost.


Princípy živé stravy 

   
     Živá strava neboli raw food je způsob výživy, při které se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě, nebo se upravují tepelně šetrnými metodami jako je klíčení, odšťavňování, mixování, kvašení nebo sušení nepřekračující 42 stupňů Celzia tak, aby v nich zůstaly zachovány všechny cenné látky, především enzymy. Enzymy ve stravě reprezentují životní sílu jídla. Slouží jako katalyzátory, které řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka, a jsou tak pilířem veškerého života. Jsou obsaženy v každé živé potravině, aby tělo dokázalo potravu štěpit na jednoduchší složky, které pak může využít na stavbu těla, regeneraci tkání a orgánů, léčení nemocí nebo jako zdroj energie. Naše tělo je vybaveno velice inteligentním systémem chemického zpracování potravy a většinu trávicích enzymů si dokáže vytvořit i samo. Problém nastává při nadměrné konzumaci tepelně nebo průmyslově upravených potravin, kterých trávení u člověka je odkázáno výlučně na jeho vlastní tvorbu enzymů. Když neustále konzumujeme potraviny, které v důsledku zpracování ztratili své přirozené enzymy, dochází k zatížení trávicích orgánu a žlaz jako jsou játra a slinivka břišní. Tyto orgány jsou pak následně stimulovány k nadměrné produkci trávicích šťav obsahujících enzymy na štěpení cukrů, tuků a bílkovin. Proto když zařadíme do našeho jídelníčku živou stravu, umožňujeme tělu si odpočinout a energie, která by normálně byla vložena do trávení, je ušetřena a může být využita v jiných oblastech. Zachováním enzymů v živé stravě dochází nejenom k prodloužení životnosti jednotlivých orgánů, ale tělo získává i více energie na posílení imunitního systému, detoxikaci a vyloučení škodlivých látek z těla, a regeneraci celého organismu.


  • Základem živé stravy jsou rostlinné zdroje jako je ovoce, zelenina, ořechy, semínka, naklíčené obiloviny a luštěniny. Neoddělitelnou součástí živé stravy jsou také bylinky a koření, vanilka, přírodní sladidla (stévia, lucuma, javorový syrup, syrový med, kokosový cukr nebo nektar), fermentované ochucovadla jako je miso, sójové omáčky tamari a shoyu, jablečný ocet, nutriční droždí, za studena lisované oleje (především kokosový, lněný, sezamový, konopný, olivový a avokádový olej), dále karobový prášek, kakao a kakaové máslo, lecitin, psyllium vláknina, mořské a sladkovodné řasy, probiotika, rostlinný protein z fermentované rýže, hrášku či konopných semínek, a celá řada dalších superpotravin jako je chlorela, spirulina, mladá pšenice a ječmen, kustovnice čínská, camu camu, maca, maqui a acai.
  • Součástí živé stravy nejsou žádné živočišní produkty (maso, sýry, vajíčka, mléko a mléčne výrobky), varené luštěniny nebo obilné potraviny (těstoviny, chléb, pečivo), proto v případě, že se nechcete vydat cestou veganství, vegetariánství nebo bezlepkové diety, doporučuji omezit živou stravu na 50-80%, a pro zbytek jídelníčku volit co nejzdravější varianty a způsoby přípravy "neživých potravin". 
  • Živé potraviny se konzumují v jejich přirozené podobě, nebo se upravují tepelně šetrnými metodami jako je klíčení, odšťavňování, mixování, kvašení nebo sušení nepřekračující 42 stupňů Celzia, aby v nich zůstaly zachovány všechny cenné látky.
  • Zachováním enzymů v živé stravě tělo získává více energie na posílení imunitního systému, detoxikaci a vyloučení škodlivých látek z těla, a regeneraci celého organismu.
  • Živá a syrová strava nemusí znamenat to samé. Mnohé potraviny jako jsou luštěniny, ořechy a semínka obsahují v syrovém stavu enzymové inhibítory, to znamená tělo je nedokáže plnohodnotně zpracovat, a k jejich oživení je potřebné ich namočit do vody a nastartovat proces klíčení.


Strava konzumována podle principů vitariánství je vždy
  • živá: jsou v ní zachovány všechny enzymy, vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky, čímž umožňuje využít plnohodnotnou životní silu jídla 
  • celostní: tělo rozpoznává živé potraviny v jejím přirozeném složení jako celek, ve kterém nechybí žádné důležité látky, čímž se maximalizuje jejich vstřebání a využití tělem 
  • přirozená: v porovnání s potravinami zprocesovanými potravinářským průmyslem má živá strava méně složek a je blíž svému přirozenému stavu, ve kterém má největší výživový potenciál
  • čerstvá: živá strava se konzumuje v co nejčerstvějším stavu, a teda má nižší trvanlivost než potraviny s průmyslově prodlouženým datem jejich spotřeby 
  • barevná: živá strava kombinuje potraviny všech barev, které příroda v dané sezoně nabízí, a z kterých každá obsahuje pro ni specifické fytolátky, a tím i jedinečné léčivé účinky 
  • netoxická: živá strava neobsahuje chemické látky, syntetické ochucovadla, konzervační látky, stabilizátory, potravinářská barviva, É-čka, umělá sladidla ani škodlivé látky vznikající nešetrnou tepelnou úpravou potravin 
  • zásadotvorná: živá strava působí alkalicky a vyrovnává acidobazickou rovnováhu v těle, to znamená její zpracování má za následek vyšší pH v organismu, které ničí většinu patogenních organismů a předchází chronickým zánětlivým onemocněním 
  • výživná: živá strava stělesňuje maximální potenciál rostlinné stravy a je plná superpotravin s koncentrovaným obsahem živin. Pomáhá tím předcházet nejčastější příčině onemocnění: buněční podvýživě, tj. nedostatku nutričních látek v buňkách a hladovění těla na buněčné úrovni, které jsou následkem dlouhodobé konzumace nadměrně zprocesované stravy 
  • střídmá: žživá strava je velice sytá a výživná, proto učí člověka jíst méně, do polosyta a častěji během dne 
  • chutná: v když se člověk postupně zbaví závislosti na intenzivních chutích vytvořených potravinářským průmyslem, zjisťuje, že živá strava se vyznačuje neopakovatelně plnou, čistou a uspokojivou chutí 
  • zaměrěná na kvalitu místo kvantity: živá strava učí člověka kupovat menší množství potravin lepší kvality místo velkého množství nekvalitních a levných potravin 
  • jednoduchá i vysoce sofistikovaná: živá strava umožňuje jíst maximálně jednoduše v podobě ovocných a zeleninových salátů, semínek a ořechů v jejich celostní formě, ale umožňuje také vytvářet vysoce sofistikované recepty a zažít neuvěřitelnou alchymii vzájemného propojení živých potravin 
  • ekologická: živá strava nepodporuje chov zvířat a neetickou výrobu živočišných produktů, a zdůrazňuje ekologicky pěstované ovoce a zeleninu, to znamená bio kvalitu z ekologického zemědělství, která respektuje přírodní zákony a zříká se škodlivých technologií, chemických prostředků a všech umělých zásahů do procesu pěstování 
  • léčivá: léčení živou stravou je neoddělitelnou součástí přírodní medicíny. Živá strava aktivuje sebeuzdravující sily tím, že umožňuje kvalitní vyživu i očistu buňek celého těla. Zaměřuje se tím na dvě základní příčiny všech onemocnění: buněčnou toxicitu a podvýživu. V neposlední řadě živá strava nezatěžuje trávicí systém a šetří tak energii pro uzdravení


Zařazení živého jídla do naší stravy znamená:


  • navázání lepšího vztahu s vlastním tělem, který v něm podporuje život a regeneraci místo vyčerpání a nemoci
  • lepší naslouchání svému tělu a sycení svého těla tím, co skutečně potřebuje
  • dát vlastnímu tělu možnost rozpoznat jídlo jako celostní potravinu obsahující vše, co je potřebné pro její nejlepší využití tělem
  • vděčnost za možnost volby, kdy si můžeme vybírat, co chceme jíst
  • možnost volit co nejzdravější cestu pro náš život a využít stravu jako nejučinnější a nejpřirozenější lék
     







     Změna kvality našeho stravování není nikdy jenom o léčení, zhubnutí či zpestření životního stylu; měla by vést k omnoho zásadnějšímu procesu zlepšení kvality našeho života: k zvýšení naší životní vitality a lepší schopnosti sebarealizace, k celoživotnímu předcházení onemocněním a proměně v tvůrce vlastního zdraví, a v neposlední řadě k celkové vnitřní a vnější rovnováze vedoucí k pocitu lepšího místa ve vnějším světě i v sobe samém.


















Zdroje:
http://vetweb.cz/heterocyklicke-aromaticke-aminy-analyza-alimentarniho-rizika/
http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/fat/transfat.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15957192
http://www.rense.com/1.mpicons/acidalka.htm
Hanzelka, P.: Chronické překyselení organismu a oxidační stres, LR magazín 4/2014
Oberbeil, K., Lentzová, C.: Ovocie a zelenina ako liek. Fortuna 2005









Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.

0 comments:

Okomentovat

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...