Kvalitní živou stravu je možné připravit i v té nejjednodušší kuchyni. Jestli jste investovali to chutných živých surovin, máte doma kvalitní mixér a běžné kuchyňské vybavení, případně šetříte na nový odšťavňovač, nic vám nebrání pustit se do přípravy jednoduchých živých jídel, které zaručeně promění kvalitu vašeho zdraví a nepochybně zpestří i váš rodinný život. Jestli ale berete živou stravu vážně a rozhodli jste se transformovat svou kuchyň a rozloučit se se starým způsobem přípravy své stravy, pomocí tohoto článku vám pomůžu s výběrem všeho, co pro svou novou živou kuchyň potřebujete. Prvotní náklady na vybavení živé kuchyně se spočátku můžou zdát vysoké. Ve většině případu se ale jedná o velice kvalitní spotřebiče, které kromě toho, že vám vydrží dlouhé roky, budou i nejlepší investici do vašeho zdraví i zdraví vaše rodiny. V neposlední řadě také ušetříte díky menší spotřebě na vašem sporáku, a s velkou určitostí i na spotřebičích jako jsou fritovací hrnce, mikrovlnné trouby, toastovače, topinkovače a sendičovače.
1. Odšťavňovač
Vlastnit kvalitní odšťavnovač není již výlučností vitariánů a měl by být v dnešní době součástí každé kuchyně. Je to nejlepší investice do zdraví vašeho a vašich dětí, a nejefektívnější prevence jakýchkoliv onemocnění. Navíc ho děti jakéhokoliv věku bezmezně milují a o nedělní dopolední program budete mít postaráno. Podstata léčivého účinku džusů spočívá v tom, že zatímco tuhá strava vyžaduje mnoho energie a hodin trávíci aktivity, přičemž jenom malá část živin je skutečně vstřebaná a dostupná pro naše tkáně a orgány, v případě čerstvých šťáv, kde jsou živiny zbavené těžko stravitelné vlákniny, je stoprocentní nutriční potenciál ovoce a zeleniny okamžitě vstřebaný do krevního oběhu a do několika minut může být našimi buňkami využitý na obnovu, očistu a uzdravení našeho těla.
Výběr vhodného odšťavňovače není tak jednoduchý, jak se původně zdá, nemusí být ale ani tak složitý, jak se většinou jeví po prvním nahlédnutí do nabídky v internetových obchodech. Většina přístrojů, které se objevili na trhu v posledních letech je velice kvalitní a dražší odšťavňovač nemusí již nutně znamenat kvalitnější. Ze široké nabídky bych vyloučila akorát odšťavňovače odstředivé, které pracují s odstředivou sílou otočných nožů, čímž způsobují zničení některých enzymů a prudkou oxidaci ovoce a zeleniny. Ze zbylých šnekových a dvouhřídlových odšťavňovačů většina lidí zúží svůj výběr na nasledující odšťavňovače:
- z dvouhřídlových odšťavňovačů se jedná o Green Star Elite a Angel Juicer
- a ze šnekových odšťavňovačů je to horizontální Oscar Neo nebo vertikální Omega. Nejnovějším přístrojem v téhle řadě je Sana Juicer, který do budoucna slibuje i lis na olej ze semínek
Navzdory tomu, že Angel Juicer nabízí bezkonkureční kvalitu a množství štávy, jeho cena, nesnadnost čištění a nutnost dokoupit hrubé síto na bobuloviny nebo ananas, mě nakonec dovedli ke koupi horizontálního šnekového odšťavňovače Oscar Neo DA-1000, který momentálně nabízí nejlepší poměr kvality, ceny a výkonu. Oscar pracuje metodou lisování místo rozmělňování, které probíhá při nízkých otáčkách, díky čemu dochází k zachování všech vitamínů a enzymů. Je velice tichý a velmi lehko se sestaví i čistí. Dokáže zpracovat všechno ovoce, kořenovou, listovou i naťovou zeleninu a bylinky, a kvalita štávy je výborná. Samozřejmostí je i možnost vyrobit různé druhy těstovin, ořechové másla, sorbety, zmrzliny a dětské přesnídávky. I po 5 měsících každodenního používání jsem s ním nadmíru spokojená.
2. Výkonný mixér
Kvalitní výkonný mixér je základem přípravy živé stravy a většinou je i prvním přírůstkem a následně i nejčastěji používaným přístrojem každé živé kuchyně. Kokteily (ang. smoothies) je možné připravit z jakýchkoliv čerstvých surovin limitovaných prakticky jenom vaší fantazií (nejčastější jsou ovoce, zelenina, semínka, ořechy, ořechové másla a ořechové mléka, proteinové prášky, nejrůznější superpotraviny, bylinky a koření). Smoothies obsahují oproti čerstvým šťávám i důležitou vlákninu, a jsou proto nutričně nejbohatším živým jídlem ve vysoce stravitelné podobě. Mixér na přípravu živé stravy by měl být multifunkční, to znamená měl by dokázat míchat, sekat a mixovat jak suché, tak tekuté suroviny, a vyrábět kokteily, rostlinné mléka, ořechové másla, polévky, ale i krémy, omáčky, dezerty, zmrzliny a dresingy. Mixér by měl být také vysokorychlostní, aby dokázal při mixování otevřít buněčnou stěnu surovin, a dostat z nich tak všechny cenné výživové látky.
![]() |
Banánové Acai Smoothie z Konopného mléka a Chia semínek |
![]() |
Borůvkový živý Cheesecake připravený pomocí mixéru Optimum |
3. Dehydrátor
Dehydrátor neboli sušička potravin je další nenahraditelnou součástí živé kuchyně. V běžné kuchyni slouží dehydrátor především na přípravu sušeného ovoce, zeleniny, bylinek a hub, i když je v něm také možné vysušit i celá jídla nebo polévky, které jsou ideální na túry a stanování). V živé kuchyni však dehydrátor přebírá funkci sporáku a trouby, a je možné v něm připravit teplé a současně živé jídla, nejrůznější sladké i slané chleby, pizzu, palačinky, müsli tyčinky, ořechové, lněné, ovocné nebo zeleninové sušenky a čipsy, fermentované jogurty a sýry a podobně.


4. Kuchyňský robot
Velkoobjemový kuchyňský robot není pro přípravu živé stravy naprosto nezbytný, jestli však plánujete vyrábět ořechové másla a větší množství "živého těsta" pro různé tyčinky, sušenky, krekry, živé chleby a dezerty, je jeho pomoc v živé kuchyni nenahraditelná. Ja také možné, že u většiny z vás je již všestranný robot součástí vašeho kuchyňského vybavení. Mnoho lidí se ptá, když už investovali do multifunkčního mixéru, jestli je nutné koupit i kuchyňský robot. I když výkonný mixér jako je Blendtec, Vitamix nebo Optimum zvládne připravit i malé množství těsta, mletí ořechů, výrobu mouky a přípravu plnky pro živé dezerty, jeho hlavní funkcí je zpracování tekutých surovin a na přípravu velkého objemu těsta při výrobě chleba, dezertů, sušenek nebo tyčinek není určený. Pro mletí, sekání, míchání a vypracovávání těsta z převážně suchých surovin je kuchyňský robot ideální. Současně je jedním z přístrojů, kde je možné při koupi volit i levnější varianty, neboť většina základních robotů odvede při přípravě hmoty na čerstvé výrobky dobrou práci. U zástanců živé výživy patří mezi nejoblíbenější značky Cousinart, Kenwood a Kitchenaid. Při koupi je pak důležité akorát zvážit sílu motoru, aby zvládl přípravu ořechového másla, a jaký objem, případně počet pracovních mís, bude pro vaši kuchyň a plánovanou přípravu jídel adektvátní.
![]() |
Semínkový chléb s kustovnicí |
5. Spiralizér
Spiralizér nebo také špagetovač je vynikajícím doplňkem do živé kuchyně, který umožňuje výrobu nudlí nebo špaget z ovoce a zeleniny. Má tři vyměnitelné nože, pomocí kterých dokážete za pár sekund vykouzlit úžasně vypadající čerstvé saláty a živé jídla ze zeleninových a ovocných "špaget".

6. Naklíčovací miska
Klíčení je jednou z nejdůležitějších metod přípravy živých potravin. Mnohé potraviny jako jsou luštěniny, ořechy a semínka obsahují v syrovém stavu enzymové inhibítory, to znamená tělo je nedokáže plnohodnotně zpracovat, a k jejich oživení je potřebné ich namočit do vody a nastartovat proces klíčení. Při procesu klíčení začnou v semínku probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. V semínku se aktivují enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Klíčky také obsahují velké množství železa a hořčíku. Rostlinné klíčky se konzumují vždy syrové, můžou se však přidat i do vařených jídel po dokončení pokrmu. Na klíčení vám vystačí obyčejný talíř s vodou, případně miska s vatou. Na trhu existuje i sada na klíčení skladající se ze tří misek a záchytného sifonu, kam při proplachování stéká voda, a které umožňují klíčení až tří druhů semínek současně.
Mezi další důležité součástí vybavení živé kuchyně patří běžné kuchyňské nářadí a pomůcky jako jsou kvalitní nože a prkénka, silikonové formy na čokoládu a živé dezerty, mlýnek na mletí lněných a sezamových semínek, nádoba a pytlík na výrobu rostlinného mléka, a sklenice na čerstvé štávy a smoothies. Dalšímu vybavení živé kuchyně se meze nekladou, a co všechno budete potřebovat k přípravě živých jedál záleží jenom na vaší fantazii.
Věřím, že vám tento přehled kompletního vybavení živé kuchyně pomohl ujasnit si představu o tom, do jaké míry potřebujete transformovat vaši kuchyň, aby jste i u vás doma mohli zažít pravou alchymii přípravy živých jídel. Jestli by jste si však všechno rádi nejdřív vyzkoušeli, případně absolvovali jeden ze soukromých a cenově velmi dostupných kurzů přípravy živé stravy u nás v kuchyni, objednejte se již teď, začínají od června!
Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.