Používá technologii služby Blogger.

neděle 30. března 2014

Vybavení živé kuchyně

Posted by Jana Kubíčková On 5:53



     Kvalitní živou stravu je možné připravit i v té nejjednodušší kuchyni. Jestli jste investovali to chutných živých surovin, máte doma kvalitní mixér a běžné kuchyňské vybavení, případně šetříte na nový odšťavňovač, nic vám nebrání pustit se do přípravy jednoduchých živých jídel, které zaručeně promění kvalitu vašeho zdraví a nepochybně zpestří i váš rodinný život. Jestli ale berete živou stravu vážně a rozhodli jste se transformovat svou kuchyň a rozloučit se se starým způsobem přípravy své stravy, pomocí tohoto článku vám pomůžu s výběrem všeho, co pro svou novou živou kuchyň potřebujete. Prvotní náklady na vybavení živé kuchyně se spočátku můžou zdát vysoké. Ve většině případu se ale jedná o velice kvalitní spotřebiče, které kromě toho, že vám vydrží dlouhé roky, budou i nejlepší investici do vašeho zdraví i zdraví vaše rodiny. V neposlední řadě také ušetříte díky menší spotřebě na vašem sporáku, a s velkou určitostí i na spotřebičích jako jsou fritovací hrnce, mikrovlnné trouby, toastovače, topinkovače a sendičovače. 


1. Odšťavňovač



    
      Vlastnit kvalitní odšťavnovač není již výlučností vitariánů a měl by být v dnešní době součástí každé kuchyně. Je to nejlepší investice do zdraví vašeho a vašich dětí, a nejefektívnější prevence jakýchkoliv onemocnění. Navíc ho děti jakéhokoliv věku bezmezně milují a o nedělní dopolední program budete mít postaráno. Podstata léčivého účinku džusů spočívá v tom, že zatímco tuhá strava vyžaduje mnoho energie a hodin trávíci aktivity, přičemž jenom malá část živin je skutečně vstřebaná a dostupná pro naše tkáně a orgány, v případě čerstvých šťáv, kde jsou živiny zbavené těžko stravitelné vlákniny, je stoprocentní nutriční potenciál ovoce a zeleniny okamžitě vstřebaný do krevního oběhu a do několika minut může být našimi buňkami využitý na obnovu, očistu a uzdravení našeho těla.




     Výběr vhodného odšťavňovače není tak jednoduchý, jak se původně zdá, nemusí být ale ani tak složitý, jak se většinou jeví po prvním nahlédnutí do nabídky v internetových obchodech. Většina přístrojů, které se objevili na trhu v posledních letech je velice kvalitní a dražší odšťavňovač nemusí již nutně znamenat kvalitnější. Ze široké nabídky bych vyloučila akorát odšťavňovače odstředivé, které pracují s odstředivou sílou otočných nožů, čímž způsobují zničení některých enzymů a prudkou oxidaci ovoce a zeleniny. Ze zbylých šnekových a dvouhřídlových odšťavňovačů většina lidí zúží svůj výběr na nasledující odšťavňovače:



  • a ze šnekových odšťavňovačů je to horizontální Oscar Neo nebo vertikální Omega. Nejnovějším přístrojem v téhle řadě je Sana Juicer, který do budoucna slibuje i lis na olej ze semínek

 
   Navzdory tomu, že Angel Juicer nabízí bezkonkureční kvalitu a množství štávy, jeho cena, nesnadnost čištění a nutnost dokoupit hrubé síto na bobuloviny nebo ananas, mě nakonec dovedli ke koupi horizontálního šnekového odšťavňovače Oscar Neo DA-1000, který momentálně nabízí nejlepší poměr kvality, ceny a výkonu. Oscar pracuje metodou lisování místo rozmělňování, které probíhá při nízkých otáčkách, díky čemu dochází k zachování všech vitamínů a enzymů. Je velice tichý a velmi lehko se sestaví i čistí. Dokáže zpracovat všechno ovoce, kořenovou, listovou i naťovou zeleninu a bylinky, a kvalita štávy je výborná. Samozřejmostí je i možnost vyrobit různé druhy těstovin, ořechové másla, sorbety, zmrzliny a dětské přesnídávky. I po 5 měsících každodenního používání jsem s ním nadmíru spokojená.



2. Výkonný mixér



 
   Kvalitní výkonný mixér je základem přípravy živé stravy a většinou je i prvním přírůstkem a následně i nejčastěji používaným přístrojem každé živé kuchyně. Kokteily (ang. smoothies) je možné připravit z jakýchkoliv čerstvých surovin limitovaných prakticky jenom vaší fantazií (nejčastější jsou ovoce, zelenina, semínka, ořechy, ořechové másla a ořechové mléka, proteinové prášky, nejrůznější superpotraviny, bylinky a koření). Smoothies obsahují oproti čerstvým šťávám i důležitou vlákninu, a jsou proto nutričně nejbohatším živým jídlem ve vysoce stravitelné podobě. Mixér na přípravu živé stravy by měl být multifunkční, to znamená měl by dokázat míchat, sekat a mixovat jak suché, tak tekuté suroviny, a vyrábět kokteily, rostlinné mléka, ořechové másla, polévky, ale i krémy, omáčky, dezerty, zmrzliny a dresingy. Mixér by měl být také vysokorychlostní, aby dokázal při mixování otevřít buněčnou stěnu surovin, a dostat z nich tak všechny cenné výživové látky. 


Banánové Acai Smoothie z 
Konopného mléka a Chia semínek
     U nás většinu lidí odradí nepřiměřeně vysoká cena mixéru Vitamix vydávaného za nejvýkonnější mixér; ve skutečnosti ale vyžaduje samostatné nádoby na suché a tekuté potraviny, přičemž existují minimálně dva výkonnější a levnější mixéry: Blendtec a Optimum BlenderVelice cenově dostupným mixérem na českém trhu je Garden 21 Perfect Smoothie



Borůvkový živý Cheesecake připravený pomocí mixéru Optimum


























3. Dehydrátor



     Dehydrátor neboli sušička potravin je další nenahraditelnou součástí živé kuchyně. V běžné kuchyni slouží dehydrátor především na přípravu sušeného ovoce, zeleniny, bylinek a hub, i když je v něm také možné vysušit i celá jídla nebo polévky, které jsou ideální na túry a stanování). V živé kuchyni však dehydrátor přebírá funkci sporáku a trouby, a je možné v něm připravit teplé a současně živé jídla, nejrůznější sladké i slané chleby, pizzu, palačinky, müsli tyčinky, ořechové, lněné, ovocné nebo zeleninové sušenky a čipsy, fermentované jogurty a sýry a podobně. 


     Sušení ovoce, zeleniny, hub či bylinek patří k nejstarším metodám uchovávání potravin, která v nich zachovává všechny cenné látky. Proměňuje je tak v lehko stravitelné a velice chutné trvanlivé zdroje enzymů, vitamínů a minerálů, a to bez jakýchkoliv chemických konzervantů, jako je to u komerčně sušených plodů. Během přípravy živé stravy nahrazuje metoda sušení navyše i tepelnou úpravu pokrmů, která nepřekračuje 42 stupňů Celzia, takže nedochází k zničení žádných výživových látek. Umožňuje tak výrobu jedinečných živých výrobků, jako jsou zdravé sušenky a čipsy, "grilovaná zelenina", živé chleby nebo zdravé müsli tyčinky nejrůznějšího druhu. 



     Na českém trhu je široký výběr malých kruhových sušiček, které jsou ale vhodné jenom pro sušení malého množství ovoce, zeleniny, hub nebo bylinek. Jestli plánujete vyrábět některé z výše zmíněných živých výrobků, nebo máte větší rodinu, doporučuji zainvestovat do čtvercového 9-tácového dehydrátoru. Jeden den do týdne pak můžete zasvětit dehydrování a připravit si sušené živé pochoutky na několik dní dopředu. Vysoké spotřeby za elektřinu se také nemusíte obávat; provoz vás bude stát při plném využití na nejvýkonnější program jenom kolem jedné koruny za hodinu sušení. Na trhu dnes existují minimálně dvě sušičky potravin, které splňují kritéria profesionální přípravy živé stravy a spolehlivě udržují nízkou teplotu. Jednou z nich je populární Excalibur, který přinesl technologii horizontálního proudění vzduchu, zadního místo spodního ventilátoru, nastavitelného termostatu a časového spínače, a druhou je momentálně nejkvalitnější dehydrátor na trhu Sedona, který posunul funkce, spolehlivost a design Exalibru na ještě vyšší úroveň. Oproti Excalibru je Sedona výrazně tichší a je vybavena jedinečnými prvky jako digitální termostat na přední liště pro spolehlivou kontrolu teploty, možnost denního a nočního provozu, technologie duálního větrání, nerezové madlo a průhledné skleněné dveře. Některé ovoce, zelenina a výrobky jako je živý chléb, díky vysokému obsahu vody zvyšují svou vnitřní teplotu pomalu, proto vyžadují vyšší úvodní teplotu, která zabrání fermentaci, ale současně nezničí výživné látky. Sedona proto přináší také revoluční dvoustupňové nastavení teploty a času, které umožňuje spustit sušičku s úvodní vyšší teplotou a následně ji automaticky snížit, čímž zkracuje celkový čas sušení, a přitom zcela zachovává obsah vzácných enzymů.


4. Kuchyňský robot


     Velkoobjemový kuchyňský robot není pro přípravu živé stravy naprosto nezbytný, jestli však plánujete vyrábět ořechové másla a větší množství "živého těsta" pro různé tyčinky, sušenky, krekry, živé chleby a dezerty, je jeho pomoc v živé kuchyni nenahraditelná. Ja také možné, že u většiny z vás je již všestranný robot součástí vašeho kuchyňského vybavení. Mnoho lidí se ptá, když už investovali do multifunkčního mixéru, jestli je nutné koupit i kuchyňský robot. I když výkonný mixér jako je Blendtec, Vitamix nebo Optimum zvládne připravit i malé množství těsta, mletí ořechů, výrobu mouky a přípravu plnky pro živé dezerty, jeho hlavní funkcí je zpracování tekutých surovin a na přípravu velkého objemu těsta při výrobě chleba, dezertů, sušenek nebo tyčinek není určený. Pro mletí, sekání, míchání a vypracovávání těsta z převážně suchých surovin je kuchyňský robot ideální. Současně je jedním z přístrojů, kde je možné při koupi volit i levnější varianty, neboť většina základních robotů odvede při přípravě hmoty na čerstvé výrobky dobrou práci. U zástanců živé výživy patří mezi nejoblíbenější značky Cousinart, Kenwood a Kitchenaid. Při koupi je pak důležité akorát zvážit sílu motoru, aby zvládl přípravu ořechového másla, a jaký objem, případně počet pracovních mís, bude pro vaši kuchyň a plánovanou přípravu jídel adektvátní.

Semínkový chléb s kustovnicí




















5. Spiralizér


     Spiralizér nebo také špagetovač je vynikajícím doplňkem do živé kuchyně, který umožňuje výrobu nudlí nebo špaget z ovoce a zeleniny. Má tři vyměnitelné nože, pomocí kterých dokážete za pár sekund vykouzlit úžasně vypadající čerstvé saláty a živé jídla ze zeleninových a ovocných "špaget". 







6. Naklíčovací miska


     Klíčení je jednou z nejdůležitějších metod přípravy živých potravin. Mnohé potraviny jako jsou luštěniny, ořechy a semínka obsahují v syrovém stavu enzymové inhibítory, to znamená tělo je nedokáže plnohodnotně zpracovat, a k jejich oživení je potřebné ich namočit do vody a nastartovat proces klíčení. Při procesu klíčení začnou v semínku probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. V semínku se aktivují enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Klíčky také obsahují velké množství železa a hořčíku. Rostlinné klíčky se konzumují vždy syrové, můžou se však přidat i do vařených jídel po dokončení pokrmu. Na klíčení vám vystačí obyčejný talíř s vodou, případně miska s vatou. Na trhu existuje i sada na klíčení skladající se ze tří misek a záchytného sifonu, kam při proplachování stéká voda, a které umožňují klíčení až tří druhů semínek současně.






Ostatní


    Mezi další důležité součástí vybavení živé kuchyně patří běžné kuchyňské nářadí a pomůcky jako jsou kvalitní nože a prkénka, silikonové formy na čokoládu a živé dezerty, mlýnek na mletí lněných a sezamových semínek, nádoba a pytlík na výrobu rostlinného mléka, a sklenice na čerstvé štávy a smoothies. Dalšímu vybavení živé kuchyně se meze nekladou, a co všechno budete potřebovat k přípravě živých jedál záleží jenom na vaší fantazii. 





     Věřím, že vám tento přehled kompletního vybavení živé kuchyně pomohl ujasnit si představu o tom, do jaké míry potřebujete transformovat vaši kuchyň, aby jste i u vás doma mohli zažít pravou alchymii přípravy živých jídel. Jestli by jste si však všechno rádi nejdřív vyzkoušeli, případně absolvovali jeden ze soukromých a cenově velmi dostupných kurzů přípravy živé stravy u nás v kuchyni, objednejte se již teď, začínají od června!










Copyright © 2014 Kubíčková Jana. Článek (či jeho části) je možné sdílet, jenom pokuď bude připojeno jméno autora a aktivní odkaz na www.nasytsvoudusi.cz. Děkuji.

O mně


PhDr. Jana Kubíčková, PhD. je plně kvalifikovaný psycholog, naturopatický poradce v oblasti přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie a nutriční výživy) a odborník v oblasti léčení živou stravou. Mezi její další specializace patří práce s traumatem, psychosomatickými závislostmi a rodinným násilím, analýza snů, emoční iridologie a v Evropě jedinečná Rayid terapie. Po návratu z Austrálie začala poskytovat profesionální holistické poradenství, které v sobě zastřešuje v českém zdravotnictví v současnosti oddělované koncepty fyzického, emočního, mentálního a rodinného zdraví. Podstatou jejího přístupu je propojením psychologického a psychoterapeutického poradenství, přírodní medicíny, nejnovějších vědeckých poznatků a práce s rodinou v jejím vícegeneračním kontextu převzít co nejcelostnější péči o člověka. Cílem není jenom vyřešit aktuální problém klienta, ale odstranit všechny okolnosti, které blokují cestu k jeho celkovému uzdravení. Více...